Mark Rutte vindt de verkiezingen van komende woensdag cruciaal en vreest voor chaos als de PVV van Geert Wilders de grootste wordt. Dat stelt hij in een persconferentie voorafgaand aan het debat met Wilders vanavond in EenVandaag.

Rutte haalt in aanloop naar de confrontatie hard uit naar zijn politieke opponent Wilders:

Er is een reëel risico is dat de PVV van Wilders op 16 maart de grootste partij is. Ik wil dat Nederland het eerste land is dat het populistische tij keert

Na de Brexit en de overwinning van Trump van vorig jaar roept Rutte nu alle Nederlanders op om het 'domino-effect van het slechte populisme te stoppen'. Kijk hier de persconferentie terug:

De stembusgang van woensdag is in de ogen van de huidige premier de kwartfinales in de strijd tegen populisme: later dit jaar zijn er ook verkiezingen in Duitsland en Frankrijk. ‘Als Wilders wint en we worden wakker op 16 maart met Wilders als grootste partij, dan zal internationaal effect hebben. Ik wil waarschuwen voor dat risico.’

Rutte benadrukte nogmaals dat de VVD in geen geval gaat samenwerken met de PVV en wijst ook op de mogelijkheid dat een formatie onder leiding van Wilders heel lang kan gaan duren.

Rutte is verder ‘zeer blij’ met en ‘zeer positief’ over de steun van de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor Nederland in het diplomatieke conflict met Turkije. Merkel zei dat Nederland haar ‘volledige steun en solidariteit’ heeft. Ze hekelde in het bijzonder de uitlatingen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die leden van de Nederlandse regering voor ‘nazi-overblijfselen' heeft uitgemaakt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.