EenVandaag gaat niet in op de wens van CDA-voorman Sybrand Buma om aan te schuiven bij het debat komende maandag met VVD-leider Mark Rutte en PVV-lijsttrekker Geert Wilders.

Gisteren deed CDA-lijsttrekker Buma een oproep van die strekking in Nieuwsuur. Presentator Twan Huys suggereerde dat het gaat om een ‘premiersdebat’ en vroeg of Buma wilde aanhaken. 

Voor het debat van maandag nodigen wij echter niet meer dan twee lijsttrekkers uit, omdat er maar een half uur zendtijd beschikbaar is. De mogelijkheid om het programma langer te laten duren is er niet, omdat De Wereld Draait Door na EenVandaag komt. In het tijdsbestek van een klein half uur vinden we een debat tussen twee opponenten journalistiek inhoudelijk de sterkste keuze. 

Overigens is ten onrechte de suggestie gewekt dat voor het een-op-een debat maandag de mogelijke premiers zijn uitgenodigd. Onze keuze was een optelsom. We hadden al lang besloten dat we voor dit debat de lijsttrekkers van de grootste regeringspartij en de grootste oppositiepartij bij elkaar wilden brengen. 

Daarbij was de uitslag van de verkiezingen van 2012 het uitgangspunt. De PVV haalde daar net zoveel zetels als de SP, maar kreeg toen wel meer stemmen. Ook hebben we de PVV en VVD uitgenodigd, omdat die in de peilingen al twee jaar lang de grootste partijen zijn. Vorige week dinsdag was na De Stemming ons laatste beslismoment, ook omdat qua planning en logistiek voor de studiogesprekken en twee debatten de verkiezingsopzet niet meer is aan te passen. 

Bovendien hebben we Rutte en Wilders nog nergens in debat zien gaan deze campagne, ook dat maakt het treffen maandag een journalistiek interessant moment.

Bij EenVandaag komen alle partijen uit de Tweede Kamer aan bod. Vorige week zijn lijsttrekkers van kleine partijen gevolgd op campagne. Deze week zijn de grotere partijen aan de beurt: gisteren was D66-leider Alexander Pechtold te gast. Vandaag is dat Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

Jesse Klaver van GroenLinks komt bijvoorbeeld op dinsdag 14 maart. En donderdag is CDA-leider Buma in onze uitzending te zien met een uitgebreid interview in de studio.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.