Prins William riep mannen deze week op om openlijker te praten over hun emoties. Psychiater Damiaan Denys kijkt daar van op, aangezien ‘mannen net zo makkelijk over hun emoties praten als vrouwen’.

Maar klopt die uitspraak wel? Om daar achter te komen allereerst de vraag: wat is emotie eigenlijk? Ad Vingerhoets, hoogleraar emotie en welbevinden aan de Universiteit van Tilburg, legt het uit. "Eerst voelen we iets, we ervaren iets. Dan uiten we dat, lichamelijk of met bepaald gedrag. De intentie van een emotie is om naar anderen te communiceren: dit is wat ik voel, en ik wil deze situatie veranderd zien."

Vooroordelen

Maar welk geslacht is hier 'beter' in? Emeritus hoogleraar genderstudies Maaike Meijer van de Universiteit Maastricht: "Er wordt vaak gezegd dat mannen hun gevoelens minder goed kunnen uiten. Ik denk dat dat ook wel zo is, omdat het cultureel zo is gegroeid.

Maar: mannen zijn eigenlijk even goed in staat om over hun emoties en gevoelens te praten. De verschillen die nu bestaan, zijn eigenlijk kunstmatig. "We hebben het mannen helaas afgeleerd", verzucht Meijer.

We hebben mannen afgeleerd om over hun emoties te praten. Helaas.

Huilen of vloeken

Als er dan toch emoties worden geuit, verschillen die tussen de geslachten. "Het zit vooral in meer alledaagse zaken", zegt Vingerhoets. "Een conflictsituatie, een computer die het niet doet. Dan gaan vrouwen meer huilen, en mannen gaan in dat soort situaties meer vloeken. Beide geslachten uiten zich dus, maar met andere emoties."

Psychiater Denys komt wel met een toevoeging op zijn uitspraak: vrouwen delen hun emoties met meer verschillende mensen dan mannen dat doen. "Het lijkt erop dat als een man zijn emotie wilt delen, hij dat alleen met zijn partner doet. Vrouwen doen dat met de partner, maar ook met de familieleden en de beste vriendinnen."

Er is een verschil

Kortom: in de basis is de mens geneigd om emoties te delen, dat is tenslotte de essentie ervan. Maar toch is Denys met zijn stelling misschien wat kort door de bocht gegaan.

Het is cultureel bepaald dat mannen minder hun emoties delen. En als ze het al doen, dan zijn mannen geconditioneerd om 'harde' emoties als woede makkelijker te uiten, en vrouwen juist 'zachte' emoties als verdriet.

Feit of Fictie: praten mannen even makkelijk over emoties als vrouwen?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.