The Voice-deelneemsters Mikki van Wijk en Irene Dings, allebei 17 jaar oud, krijgen via social media zogeheten dickpics toegestuurd: foto's van het geslachtsdeel van mannen. Waarom doen wildvreemde mannen dat, en hoe moet je reageren?

Een dickpic is een ongevraagde foto van het geslachtsdeel van een (vaak onbekende) man en wordt uiteraard als negatieve seksuele toenadering ervaren. Dit is iets anders dan sexting waarbij met wederzijdse instemming naaktfoto's worden verstuurd.

'Altijd een shock'

De coach van de Voice-deelneemsters, zangeres Anouk, reageerde verontwaardigd. Maar Irene en Mikki zijn zeker niet de enigen die foto's van mannelijke geslachtsdelen op hun telefoon ontvangen. Het gebeurt maar al te vaak dat mannen dit soort plaatjes van zichzelf rondsturen.

Seksuologe Mandy Ronda ontvangt zelf ook regelmatig dickpics. "Dat is altijd weer een shock. Hoewel het soms bijna 'normaal' begint te voelen. Ik ontvang ze namelijk soms wel één keer per week." Ronda ontvangt de ongewenste post meestal via privé-accounts op Instagram.

Niet normaal

Volgens cultureel antropoloog Marijke Naezer komt het sturen van dickpics vaak voor, maar moeten we het vooral niet normaal gaan vinden. "Het gaat hier om seksueel grensoverschrijdend gedrag." Ze promoveerde op seksuele activiteiten van jongeren op sociale media. Uit een survey die ze voor haar onderzoek deed, bleek dat 44 procent wel eens een naaktfoto van iemand anders ontving.

De meiden die ze voor haar onderzoek interviewde gaven aan verschillend op de foto's te reageren. "Op sommige meiden maakt het weinig indruk. Anderen schrikken er erg van. Sommige nemen wraak op de jongen door de foto door te sturen." Ronda hoort meestal in haar praktijk dat vrouwen het als intimiderend ervaren. "Vrouwen vinden dit niet leuk. Daar moeten we heel duidelijk over zijn."

Radio-interview: seksuologe Mandy Ronda en cultureel antropoloog Marijke Naezer in gesprek bij Radio EenVandaag. Waarom sturen mannen dickpics?

Machtsspel

De grote vraag bij dickpics blijft wáárom mannen het een goed idee vinden hun naaktfoto's naar vreemden te sturen. "Soms wordt het gedaan om grappig te doen, of het is een onhandige versierpoging. Maar ook wordt het gedaan om meisjes te intimideren", vertelt Naezer. Ronda vult aan: "Het geeft mannen ook een gevoel van macht. En ze verlangen vaak een naaktfoto terug."

Als seksuoloog krijgt Ronda ook wel eens een ontroerende vraag. "Dan vertellen ze dat ze onzeker zijn over hun piemel. En of ik zou kunnen zeggen of hun geslachtsdeel normaal is."

Lees ook

Victim blaming

Ronda krijgt weleens te horen dat ze zelf óók pikante foto's van zichzelf op social media plaatst en dat ze er daarom om zou vragen. "Dat is je reinste victim blaming. Dan leg je de oorzaak bij de ontvanger. Het is goed om je bewust te zijn van je posts, maar je moet ook helemaal jezelf kunnen zijn. Je moet de daders aanpakken."

Naezer is het daarmee eens. "We moeten echt af van het idee dat meiden verantwoordelijk zijn voor de dingen die jongens bij hun uithalen. Hoe je er ook uitziet: je lokt dit gedrag niet uit. De verantwoordelijkheid ligt bij degene die zo'n foto stuurt." Ronda adviseert vrouwen die dickpics ontvangen om het direct te melden bij het platform, zoals bijvoorbeeld Instagram. Naezer pleit voor meer seksuele voorlichting.