De rechtste partijen in ons land zijn er voor de economie en de ondernemers en de linkse partijen zijn dat veel minder, wordt vaak gezegd. Maar dat laatste deel blijkt eigenlijk helemaal niet te kloppen. "Zo spendeert links bij tijd en wijle ruimschoots."

In een interview met Volkskrant Magazine had Maarten van Rossem het over de invloed van linkse partijen op de economische expansie. Van Rossem heeft er geen problemen mee als VVD volgend kabinet niet mee zal regeren. "Linkse partijen stimuleren de economie meer dan conservatieve partijen," zei hij. "Omdat ze op het punt van regelgeving en sturing voor een sterkere overheid zijn." We duiken even kort terug in de geschiedenis, om te kijken hoe Van Rossem gelijk heeft.

Stagflatie

De kabinetten-Colijn voerden in de jaren 30 van de vorige eeuw een strenge bezuinigingspolitiek. Ook liep de werkloosheid in ons land massaal op. Na de Tweede Wereldoorlog werd er uiteraard veel ingezet op investeringen en geld uitgeven. Tot de jaren 70, toen Joop den Uyl van de PvdA het stokje overnam.

Toen in de jaren 70 de oliecrisis in volle gang was, zorgde dat voor nieuwe bezuinigingen. Politiek historicus Ewout Klei legt uit dat dat door de 'stagflatie' komt. "Een situatie waarin de inflatie hoog is, de economische groei vertraagt, en de werkloosheid steeds hoog blijft. Overheidsinvesteringen helpen daarbij niet."

Keynesiaans

De financiële beleidsplannen van de overheid zijn vaak terug te draaien op de economische modellen van John Keynes of Milton Friedman. Maar in hoeverre de politieke kleur als links of rechts meespeelt, weet Klei niet zeker.

"Balkenende was bekend om de behoud van de hypotheekrenteaftrek", legt de politiek historicus uit. "En zo is Rutte voor een hardwerkend Nederland, voor de ondernemers. En de linkse partijen zullen eerder stimuleringsmaatregelen voor de cultuursector of voor het onderwijs willen."

Lees ook

Eurocrisis

Dan naar de krediet- en eurocrisis van 2008. Martin Visser, financieel journalist van de Telegraaf, legt uit dat men vond dat er ingegrepen moest worden op de begroting. "Maar tegelijkertijd wilden economen en politici juist de economie stimuleren."

Zo was de PvdA vóór het stimuleren van de economie, terwijl GroenLinks liever wilde bezuinigen. Martin Visser: "Dus hoe een linkse of een rechtse politicus reageert op al dan niet de economie stimuleren of al dan niet de begroting op orde brengen, is afhankelijk van de economische situatie, maar ook van de politieke verhoudingen op dat moment."

Links conservatief

Doen linkse partijen het beter dan conservatieve partijen op gebied van financiële uitbreiding? Zo stellig kan dat niet gezegd worden en daarnaast zijn er ook links conservatievere partijen. Uiteindelijk hangt het economisch beleid eerder af van de economische situatie, en niet van de politieke kleur.

Luister de 'Feit of fictie' terug in EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.