Hoe spoor je volwassenen op die via internet een afspraakje willen maken met minderjarigen voor seks? Het Landelijk Parket startte in 2010 een experiment waarin zedenrechercheurs zich voordeden als minderjarigen, ook wel 'lokpubers' genoemd. Op verschillende sites logden zij in als kind en als een man of een vrouw daar op inging en het tot een afspraak kwam, werden ze opgepakt. Zo ook een man uit Leiden die dacht een 13-jarige aan de haak te hebben geslagen. Maar toen zijn zaak voor de rechter kwam oordeelde de rechtbank dat ze deze man niet konden vervolgen omdat er onvoldoende bewijs zou zijn om de man te veroordelen. 

Het Openbaar Ministerie ging hier tegen in hoger beroep en morgen doet het gerechtshof uitspraak. Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) wacht deze uitspraak af om te kijken of er een wetswijziging nodig is om 'lokpubers' in te mogen zetten. Uit het antwoord op Kamervragen valt namelijk op te maken dat hij vindt dat de politie zich op internet moet kunnen begeven met een nep-account om potentiële kindermisbruikers op te sporen. 

Anka is 12 jaar als zij via internet benaderd wordt door een volwassen man op een site voor kinderen. De man stuurt haar naaktfoto's en wil met haar afspreken. In EenVandaag vertelt zij haar verhaal. Daarnaast een gesprek met advocaat Sidney Smeets die de man verdedigt die betrapt werd door een lokpuber en het Openbaar Ministerie over het experiment. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.