Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Hennis-Plasschaert van Defensie moeten zich vandaag in de Tweede Kamer verantwoorden voor de gang van zaken rond het afluisterschandaal en het onjuist informeren van de Kamer. Niet de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, maar de Nederlandse inlichtingendiensten zelf verzamelden de gegevens over 1,8 miljoen telefoongesprekken in december 2012. 

Begin deze maand bleek de dat uitlatingen die Plasterk in oktober in het programma Nieuwsuur had gedaan over het verzamelen van die gegevens onjuist waren. Maar de ministers waren hier al in november van op de hoogte. De oppositie is boos, want de Kamer is hier pas veel later over ingelicht. De brief met antwoorden op Kamervragen die ministers Plasterk en Hennis-Plasschaert gisteren stuurden, werd door de oppositiepartijen kritisch ontvangen.

EenVandaag-verslaggevers van de parlementaire redactie volgen het debat en berichten via Twitter. Volg hun tweets rechtsboven op deze pagina.

Lees hier een blog van politiek commentator Kees Boonman over Plasterk en het debat.

update
clock 11-02-2014 21:06

Plasterk biedt excuses aan

Minister Plasterk noemt verklaring die hij eerder gaf over de afluisterzaak van de NSA 'onverstandig' en biedt hiervoor excuses aan. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.