Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vindt dat hij zijn uitlatingen van 30 oktober in het tv-programma in Nieuwsuur over het verzamelen van telefoongegevens achterwege had moeten laten. Dat schrijven zijn collega van Defensie Jeanine Hennis en hij aan de Tweede Kamer. 

Plasterk zei in dat programma dat de Amerikanen 1,8 miljoen telefoongegevens hadden onderschept, maar het waren de Nederlandse inlichtingendiensten, moest hij vorige week erkennen.

Plasterk zegt nu dat hij zijn uitspraken in Nieuwsuur heeft gedaan op basis van ,,een mogelijke verklaring''.,,Terugkijkend hierop vindt de minister van BZK dat hij deze mogelijke verklaring achterwege had moeten laten'', schrijft het duo vandaag.

Beeld weerleggen

,,In het publieke debat was de stellige indruk ontstaan dat de Nederlandse veiligheidsdiensten 1,8 miljoen telefoongesprekken van Nederlanders zouden hebben vergaard'', schrijft Plasterk. Hij heeft dat beeld willen weerleggen, zo laat hij de Kamer weten.

Op 22 november zijn Plasterk en Hennis gelijktijdig geïnformeerd door de AIVD en de MIVD, de algemene en militaire veiligheidsdienst, wat er aan de hand was. Toen Plasterk de Tweede Kamer vorige week informeerde over de werkelijke gang van zaken ontstond daar grote opschudding. Met name de oppositie vond dat ze op het verkeerde been was gezet.

Oppositie kritisch

De oppositiepartijen reageren kritisch op de antwoorden op de Kamervragen en willen morgen in het Kamerdebat meer duidelijkheid. Ronald van Raak van de SP noemt de reactie van de ministers 'shockerend'. Van Raak: 'We hebben de ministers vijf dagen de tijd gegeven om met een reactie te komen en dan zijn dit de antwoorden. Kennelijk mag een minister op tv onzin verkopen, maar als de Kamer om informatie vraagt, dan is het ineens staatsgeheim.'  

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en Bram van Ojik van GroenLinks noemen de antwoorden van de ministers onbevredigend. Segers: 'Waarom heeft hij bij Nieuwsuur wel informatie gegeven en de Kamer niet geïnformeerd? Volgens de minister kon dat niet wegens het staatsbelang. Waarom zijn we nu dan wel geinformeerd.' Segers wil in  het debat morgen van de minister horen hoe hij tot zijn afwegingen is gekomen. Volgens Martin Bosma van de PVV zijn de problemen van de minister door de brief alleen maar groter geworden. 

D66 zegt niet helemaal tevreden te zijn met de beantwoording door minister Ronald Plasterk en minister Jeanine Hennis van de vragen over de inlichtingendiensten. ,,Nog veel essentiële vragen staan open'', aldus Kamerlid Gerard Schouw.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.