Terwijl in de rest van het land de laatste jaren het aantal moorden fors is gedaald, blijft Amsterdam achter in deze trend. De hoofdstad kampt al jaren met een hardnekkige bende-oorlog waarvan het einde nog niet in zicht  is, stellen kenners. Jonge daders uit Amsterdamse volkswijken nemen hun doelwit met kalashnikovs onder vuur in de openbare ruimte. Het kost de levens van zeker drie onschuldige burgers. Wie zijn deze daders?

Parool misdaadjournalist Paul Vugts volgt al jaren zeer intensief de slepende onderwereldvete. Vandaag verschijnt zijn nieuwe boek ‘Afrekeningen’. De liquidatiegolf bereikt een dieptepunt in maart 2016 met de vondst van een afgesneden hoofd voor een Amsterdams waterpijp-café. Een dag voordat het hoofd wordt aangetroffen, is een lichaam gevonden achterin een brandende bestelwagen. Het gaat om de 23-jarige onderhoudsmonteur Nabil Amzieb die nog niet lang daarvoor in een blad van een woningbouwcorporatie wordt geportretteerd als succesverhaal.

Van kleine krabbelaar naar nietsontziende ‘home grown' huurmoordenaar

Amzieb maakte deel uit van een Amsterdamse vriendengroep die zich in rap tempo ontwikkelde tot moordcommando. Misdaadjournalist Vugts dook in het leven en verleden van Amzieb en vele andere jongeren uit de hoofdstad die zich razendsnel ontplooiden van kleine krabbelaar tot huurmoordenaars. Jongens die behoren tot een nieuwe generatie nietsontziende criminelen die eenvoudig overstappen van relatief kleine criminaliteit naar het plannen van liquidaties. Ook Amzieb zou wellicht betrokken zijn geweest bij een liquidatie, suggereert de misdaadjournalist.

De daders beschikken over peilbakens, zware automatische wapens en snelle vluchtwagens. Ze gaan voor het grote geld en status op de straat en willen dit vlot verwerven. Ze laten zich gemakkelijk verleiden tot het plegen van zware feiten, ook liquidaties, niet wetend wat de consequenties zijn. De voorbereiding van liquidaties is vaak goed, maar de uitvoering ronduit knullig. Er zijn inmiddels al drie onschuldige burgerslachtoffers gevallen in het conflict, zij werden aangezien voor het eigenlijke doelwit. Ook schieten ze lukraak met automatische wapens in het rond die ze niet onder controle hebben. Soms op klaarlichte dag midden in de openbare ruimte, zelfs voor basisscholen wordt geschoten.

Criminoloog Henk Ferwerda van Bureau Beke doet onderzoek naar georganiseerde criminaliteit, herkent de opkomst van deze slordige ‘home grown’ huurmoordenaar. Waar in de jaren negentig huurmoordenaars nog werden ingevlogen vanuit de Balkan, ziet hij dat het nu gaat om jonge jongens die vaak opgroeien in dezelfde wijk als hun opdrachtgever. Het gaat ze om geld maar ook status, een ‘vinkje’ achter hun naam, het snel vergaren van naam en faam.

Zijn deze jongens nog te stoppen? We spreken er vanavond over in EenVandaag met Parool misdaadjournalist en schrijver van ‘Afrekeningen’ Paul Vugts en criminoloog Henk Ferwerda. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.