Terwijl steeds meer rechtse Amerikanen hun wapens wegdoen pakken links-radicalen de wapens juist op. Het gaat om een kleine splintergroepering die zich Redneck Revolt noemt. Bij steeds meer betogingen zijn ze zwaarbewapend aanwezig.

Een van hen is Dwayne Dixon. Een op het eerste gezicht rustige hoogleraar Antropologie uit Tennessee. Hij leidt een kleine groep linkse activisten. Op een schietterrein oefenen ze met automatische wapens. De wapens worden duidelijk zichtbaar gedragen tijdens demonstraties. “We willen onszelf kunnen verdedigen als dat nodig is.”

Er zijn inmiddels al veertig lokale afdelingen van Redneck Revolt verspreid over de Verenigde Staten. Het aantal leden nam een vlucht na de rassenrellen in Charlottesville. Bij een golf van geweld kwam toen een demonstrante om het leven.

"Wat er gebeurde in Charlottesville was ongelofelijk. Zeker in een land als de Verenigde Staten.” zegt Dwayne Dixon. Volgens hem doet de politie te weinig om demonstranten te beschermen. “Wij maken alleen maar gebruik van ons recht om wapens te gebruiken.”

Gewapende radicalen beschimpt

Toch is Redneck Revolt omstreden. Vooral onder linkse activisten die juist tegen het gebruik van wapens zijn. De leden van de gewapende militie worden dan ook niet met open armen ontvangen. Op verschillende filmpjes op internet is te zien hoe de leden juist door de mensen die ze zeggen te beschermen worden beschimpt.

Het doet Dwayne Dixon niks. “Het is belachelijk om je daar druk over te maken als er anders mensen gedood kunnen worden.” Hij benadrukt dat ze er alleen zijn uit zelfverdediging en nationalisten willen afschrikken die kwaad in de zin hebben.

Toch zet de opkomst van gewapende links-radicalen de verhoudingen in het toch al gepolariseerde Amerika verder op scherp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.