Volgens Linda Oerlemans (33) uit Tilburg is de gemeentepolitiek nog lang niet divers genoeg. “Het is geen afspiegeling van de maatschappij. Het is een mannencultuur, met veelal witte, oude mannen”, zegt zij. Dat wil ze veranderen en mede daarom voert zij de lijst Voor Tilburg aan.

Oerlemans is moeder van twee dochters (Kate, 1,5 jaar en Robin, 2 maanden). Ze is een van de 706 vrouwelijke fractievoorzitters in het land. In totaal zijn er 2417 vrouwen actief als raadslid. Ter vergelijking: Nederland telt 6483 mannelijke raadsleden van wie 2185 fractievoorzitter.

'Politiek is geen afspiegeling van maatschappij' 

Dat moet anders, denkt Linda. “Het is geen afspiegeling van de maatschappij als je kijkt naar de verhouding man/vrouw, maar ook niet als je kijkt naar leeftijd, of etniciteit. Zeker lokaal is het lang niet divers genoeg. Gelukkig hebben wij drie vrouwen in onze top vijf, daar ben ik trots op.”

Oerlemans heeft ervoor gekozen om fulltime raadslid te zijn. “Om het raadslidmaatschap goed te kunnen uitvoeren heb ik echt mijn volle tijd nodig. Ik snap niet altijd hoe anderen het doen, die nog een baan ernaast hebben. Nu al kan ik als raadslid niet alles doen wat ik wil”, merkt ze. “Ik zou graag zien dat het een fulltime functie wordt. Je kan simpelweg niet alles lezen, dus je moet ook leren om op anderen te vertrouwen.”

Kastje naar de muur

Volgens haar partij is politiek een middel, geen doel. “We willen een positieve beweging voor Tilburg en zo het verschil maken. Het moet niet om ons gaan, maar om de mensen die we willen helpen. Concreet richten we ons bijvoorbeeld op armoede. Er komen steeds meer schulden, mensen worden van het kastje naar de muur gestuurd. Ze raken erin verstrikt. We moeten ons juist richten op het voorkomen van schulden.”

Oerlemans wil dat de overheid zich transparanter opstelt en dat burgers als gelijkwaardig worden gezien in besluitvormingsprocessen. “We hebben meer inspraak nodig en de gemeente moet meer informatie verstrekken. Als de stad niet alles weet, kunnen de inwoners ook niet helpen”, meent zij.