Lilian Marijnissen (31) staat op de derde plaats van de SP-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017. De dochter van partij-icoon Jan Marijnissen is daarmee de hoogste nieuwkomer op de lijst, achter lijsttrekker Emile Roemer en Tweede Kamerlid Renske Leijten. Marijnissen: “Het is eervol, maar ik voel ook de verantwoordelijkheid.”

Marijnissen is sinds 2013 gemeenteraadslid in Oss, en werkte als CAO-onderhandelaar bij ABVA/KABO en FNV. Ze zegt zich bewust te zijn van de druk die deze hoge plek met zich meebrengt: “Ik kijk er heel erg naar uit, maar ik voel ook de verantwoordelijkheid. Je moet er vanaf het begin meteen stáán.”

Achternaam

Ook het feit dat ze de dochter is van Jan Marijnissen, die 20 jaar partijleider was, en meer dan 25 jaar partijvoorzitter, schept verwachtingen. Lilian Marijnissen: “Je achternaam krijg je erbij. Het is geen achternaam om je voor te schamen, sterker nog: ik ben er trots op. Maar ik zal me moeten bewijzen, dat spreekt voor zich.”

Nieuwe namen

Andere nieuwe namen in de top-tien van de SP-lijst zijn het Groningse Statenlid Sandra Beckerman op 6, het Amsterdamse raadslid Peter Kwint op nummer 8, Bart van Kent (fractievoorzitter SP in Haagse gemeenteraad) en vakbondsbestuurder Cem Lacin op 10. Ook partijvoorzitter Ron Meyer staat op de lijst, op nummer 22.

Het SP-partijconges stelt op 14 januari 2017 de definitieve kieslijst vast.

De Top-25 van de SP-kieslijst ziet er zo uit (klik op de afbeelding voor de lijst):

Lilian Marijnissen: 'Je moet er vanaf begin staan' (video)