SP-fractievoorzitter Emile Roemer stapt in januari volgend jaar op. Hij wordt opgevolgd door Tweede Kamerlid Lilian Marijnissen.

Emile Roemer debuteert in 2007 in de Tweede Kamer en is namens de partij woordvoerder op het dossier Verkeer en Waterstaat. Hij volgt in 2010 Agnes Kant op als fractievoorzitter van de partij. Roemer wordt geconfronteerd met een partij in de problemen, en ziet de partij bij de Tweede Kamerverkiezingen in datzelfde jaar terugvallen van 25 naar 15 zetels. Het lukt Roemer in de jaren die volgen niet dit aantal te overtreffen, ondanks soms zeer hoge prognoses in peilingen. Roemer vindt het "De juiste tijd om het stokje over te dragen aan de nieuwe lichting." 

Lilian Marijnissen

Lilian Marijnissen deed haar intrede in de politiek in 2003 als gemeenteraadslid in namens de SP n Oss en volgde naast haar werk in de gemeenteraad een studie Politicologie. Bij de verkiezingen van 2017 wordt ze hoog op de kandidatenlijst geplaatst en wordt gekozen tot lid van de Tweede Kamer.

Bekijk hier de persconferentie van Emile Roemer terug:

Vanuit de politiek werd Roemer gecomplimenteerd om zijn prettige stijl en zijn collegialiteit. Een greep uit de reacties: 

Eerder maakte EenVandaag deze reportage over de kroonprinsen van de SP:

'Kroonprinsen' Marijnissen en Paternotte leren het vak