Heb het leven lief. Wie van Nederlandstalige chansons houdt, kent dit lied ongetwijfeld. Woensdag overleed de maakster ervan, Liesbeth List, op 78-jarige leeftijd. Musicalproducent Hans Cornelissen, die veel met haar samenwerkte, vertelt over haar.

In 1999 stond musicalproducent en oud-acteur Hans Cornelissen voor het eerst naast Liesbeth List op het toneel. Hij was een van haar tegenspelers in de musical Piaf over de gelijknamige zangeres.

On-Nederlands goed

Maar Cornelissen kende List al ver voor die tijd. Al was de relatie in het begin een stuk eenzijdiger. "Toen ik 16 was, hoorde ik het nummer Pastorale op de radio. Het bekende duet van Liesbeth List en Ramses Shaffy. Ik vond het on-Nederlands goed, heel rauw en doorleefd. Daarom ben ik haar blijven volgen."

Liesbeth List heeft de Nederlandse muziekindustrie veranderd, vindt hij. Niet alleen door haar manier van zingen, maar ook door haar verschijning: "Als ze optrad, droeg ze altijd haute couture, opvallende kleding van grote modeontwerpers. Dat paste helemaal niet bij het Nederlandse 'doe maar gewoon, dan doen je al gek genoeg'."

Krankzinnig, maar fantastisch

Jaren geleden werd Hans Cornelissen door een schrijver gevraagd of hij wilde meedenken over een musical over een internationale artiest. "Maar waarom dat doen als we Liesbeth List hebben? vroeg ik me af. Ik heb haar toen gebeld, om te vragen of ze mee wilde werken aan een musical over haar leven."

"'Je bent krankzinnig', was haar eerste reactie", lacht Cornelissen. "En daarna zei ze dat ze het fantastisch vond. Maar het moest wel écht zijn, dus inclusief de shit." Hij besteedde vervolgens heel wat uren bij List op de bank. "Eigenlijk leerde ik haar toen pas écht kennen. Alles kon, ze liet me foto's zien, vertelde over vroeger, we dronken witte wijn. Thuis was ze een ander persoon, zo zonder die make-up en bijzondere kleding. Veel kwetsbaarder, maar nog steeds prachtig."

Staande ovatie

In 2017 ging Liesbeth List, de musical in première in Carré. Op dat moment had de zangeres zich al teruggetrokken uit het openbare leven. Maar voor deze gelegenheid besloot ze toch te verschijnen. Cornelissen: "Toen ze richting het podium liep, kreeg ze een staande ovatie. Carré barstte bijna uit z'n voegen, kippenvel."

Eén ding weet de producent zeker: Liesbeth List was blij met 'haar' musical. "Er was heus ook kritiek op wat ik had gemaakt, maar daar ontkom je niet aan. Zelf vond ze het in ieder geval geweldig, vertrouwde ze me toe." Bij de laatste voorstelling zat List weer in het publiek.

Tv-reportage over de musical in EenVandaag

Zelfverzekerd en bescheiden

Vanmorgen vroeg hoorde Cornelissen dat List was overleden in haar woonplaats Soest. "Ik wist dat het niet goed met haar ging, en dat ze nog weinig mensen zag. Toch schrok ik. Gisteren dacht ik nog aan haar. En vroeg me af of ze in deze vreemde tijd bezoek mocht ontvangen."

Missen deed hij haar al. Ze was immers al langer 'weg'. "Liesbeth was een bijzondere vrouw, zelfverzekerd en tegelijkertijd bescheiden. Met haar overlijden sluit ze een belangrijke episode af. Gelukkig is er uren aan materiaal."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.