Het voorjaar zit er aan te komen, dus bloembollenkwekers houden hun hart weer vast. Ieder jaar vertrappen toeristen massaal 'onze' mooie bollenvelden. Volgens de kwekers wordt dat steeds erger. Een campagne moet de toeristenmassa's in goede banen leiden.

Onder de noemer 'Enjoy the Flowers, respect our Pride' moeten fanatieke Instagrammers bij de bollen worden weggehouden. Er worden banners, borden en dranghekken met de slogan rond de bollenvelden geplaatst, schrijft Topics.nl.

Alles voor een selfie

Volgens de kwekers loopt het aantal toeristen die de bloemen verpletten om de mooiste selfie of foto te maken namelijk steeds verder uit de hand.

De hobbyfotografen banen zich een weg dwars door de tulpen of proberen zich springend in de velden (en dus op de bloemen) op de gevoelige plaat vast te leggen. Anderen dansen de narcissen plat of gaan er middenin liggen.

Bloembol
Bron: ANP
Een van de nieuwe dranghekken bij een bollenveld.

Kweker: '10 duizend euro schade'

Voor bollenkweker Simon Pennings in Noordwijkerhout is de maat nu vol. "We krijgen grote groepen mensen op bezoek, wat we heel fijn en leuk vinden, maar ze trappen alles plat. Dat is zonde en daar lijden wij schade door. Vorig jaar had ik een perceel met 10 duizend euro schade. Alles was vertrapt."

Volgens woordvoerster Nicole van Lieshout van de plaatselijke VVV wordt de aandacht van de toeristen mede door social media steeds erger. De foto's worden gepost en gaan vervolgens de hele wereld over. Dat trekt weer meer toeristen die allemaal een unieke foto willen. "Dat snap ik, maar het is ook heel belangrijk dat ze dat met respect doen voor diegenen die er hun levenswerk van hebben gemaakt."

Lees ook

Ambassadeurs

De eerste banners zijn inmiddels geplaatst en er volgen er meer. Daarnaast worden er vrijwillige ambassadeurs ingezet. Zij zullen zich erop richten de boodschap op een positieve manier over te brengen.

Vooralsnog is de actie een pilot. De VVV hoopt dat het het gewenste effect heeft en de bloemen beschermd. "Iedereen mag van het gebied genieten. Alleen niet op of in de bloemen. Dat willen we laten zien", zegt Nicole van Lieshout.