Het kabinet wil de snelle stijging van het aantal zzp'ers afremmen. Maar kunstenaars, per definitie éénpitters, zijn daarvan de dupe. "We moeten juist gestimuleerd worden", zegt Henk Hofstra, voorzitter van Beroeps Organisatie Kunstenaars.

"Zzp'er klinkt steeds meer als een ziekte, maar ik ben niet ziek", aldus Henk Hofstra. Hij komt als zzp'er en voorzitter van de Beroeps Organisatie Kunstenaars (BOK) op voor duizenden andere creatieve ondernemers. Waar veel politici en vakbonden bij zzp'ers denken aan schijnzelfstandigheid, het verdringen van vaste werknemers en het ondermijnen van het sociale stelsel, ziet Hofstra de zelfstandig ondernemende kunstenaar als een bron van creativiteit, initiatieven en kleur. "Hoeveel kunstenaars kent u die in vaste dienst zijn?"

info

Regeerakkoord

Samengevat heeft het kabinet het volgende over zzp'ers in het regeerakkoord geschreven: - Zzp'ers hebben een belangrijke positie op de arbeidsmarkt, maar zzp-ers met een arbeidsrelatie moeten worden voorkomen. Dat is niet waarvoor een zzp-schap is bedoeld.

- Om dat te realiseren is de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) ingevoerd, maar dat heeft niet goed uitgepakt. In deze wet werden afspraken vastgelegd over de arbeidsrelatie die opdrachtgever en zzp-er aangaan met elkaar. Deze wet gaf niet voldoende rust. Met name aan de onderkant van de arbeidsmarkt is nog steeds sprake van schijnzelfstandigheid en concurrentie op de arbeidsvoorwaarden. De Wet DBA verdwijnt en daar komt een wet voor terug, waar zzp-vereniging dus een manifest tegen hebben ingediend.

Met moeite het hoofd boven water

De maatregels om de kloof tussen flex en vaste banen te verkleinen zijn hem een doorn in het oog. "Met de verlaging van de zelfstandigenaftrek en minimumtarieven voor zzp'ers stormt Nederland rechtstreeks af op een afvlakkende samenleving waar ieder initiatief tot creatief ondernemen wordt tegengewerkt. Veel creatieven zullen nog maar met moeite het hoofd boven water houden."

Het kabinet is van plan om de zelfstandigenaftrek, een belastingvoordeel voor zzp'ers, te verlagen van 7280 euro naar 5000 euro. "Voor veel kunstenaars is dat een bedrag waarmee ze net het einde van de maand halen. De zelfstandigenaftrek zou juist omhoog moeten voor creatieve zzp'ers. Naar 10.000 euro."

Henk Hofstra vreest dat kunstenaars in de knel komen door nieuwe regelgeving
Bron: EenVandaag
Henk Hofstra vreest dat kunstenaars in de knel komen door nieuwe regelgeving

'Van de pot gerukt'

Ook het instellen van een minimumtarief van 16 euro per uur noemt Hofstra 'van de pot gerukt'. Een kunstenaar werkt niet met facturabele uren. "Voor je het weet wordt die 16 euro de standaard. Komt er een klant in mijn atelier en vraagt hij hoe lang ik over een schilderij heb gedaan. Als ik dan zeg: 'een dag', zegt hij: 'dan betaal ik je 140 euro'".

Als het aan Hofstra ligt gaat hij vóór Prinsjesdag nog in gesprek met de minister van Cultuur, Ingrid van Engelshoven en staatssecretaris Snel van Financiën. "Ook maatregels zoals de btw-verhoging en het verplicht stellen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn bedacht zijn in samenspraak met organisaties die andere belangen voor ogen hebben. Ze gaan gemakshalve voorbij aan alles wat we te danken hebben aan die hardwerkende en innovatieve zzp'ers."

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.