Waar moet de uitgeleende kunst en het goud uit de Krim naartoe? Terug naar de Krim of de Oekraïense staat? Momenteel ligt het opgeslagen in het Allard Pierson Museum in Amsterdam en moet daar voorlopig ook blijven, oordeelt het Gerechtshof.

In 2014 leende het Allard Pierson Museum in Amsterdam kunst van musea op de Krim. Kort daarna vielen Russische militairen de Krim binnen en bezetten de door Oekraïne geclaimde provincie. Nu, 5 jaar later, is nog steeds niet duidelijk naar wie de kunstschatten terug moeten.

Krimschatten blijven voorlopig bij Allard Pierson Museum

Vandaag bepaalde het Gerechtshof Amsterdam dat het Allard Pierson Museum de Krimschatten voorlopig onder zich mag houden in afwachting van een definitieve beslissing. En de Erfgoedwet is ook niet van toepassing, oordeelt het Hof. In deze Nederlandse wet staan afspraken over het uitvoeren, teruggeven en behouden van beschermde cultuurgoederen. Maarten Sanders, advocaat Oekraïne: "Ik ben verbaasd over de uitspraak, vooral over de letterlijke interpretatie van een wettekst, de Erfgoedwet." Rob Meijer is advocaat van de musea en is blij met de uitspraak. " Vrijwel alle argumenten die de rechtbank destijds gebruikte zijn van tafel."

In december 2016 deed de rechtbank Amsterdam al een uitspraak hierover. Zij bepaalde destijds dat de stukken terug moesten naar Oekraïne. De uitspraak was onder andere gebaseerd op een verdrag voor werelderfgoed. Dat argument wordt nu door het Gerechtshof Amsterdam van tafel geveegd. De rechtbank vond dat op basis van de Erfgoedwet de stukken aan Oekraïne teruggegeven moesten worden, maar volgens het Hof kan dat niet op basis van die wet. Het gaat er nu om wie de sterkste rechten heeft.

Video: Museum Amsterdam hoopt na 5 jaar op duidelijkheid over kunst en goud uit de Krim

Allard Pierson blij met voorlopige uitspraak

"Wij zijn tevreden", zegt Yasha Lange van het Allard Pierson Museum. "Wij hebben altijd gezegd de schatten goed te bewaren en zijn blij dat de rechter daar ook zo over denkt." De opslag, verzekering en het conserveren van die objecten kost het museum inmiddels honderdduizenden euro's. Het Allard Pierson hoopt dan ook dat de afwikkeling spoedig zal gaan.

Toch kan het nog 6 tot 9 maanden duren voor er een definitieve uitspraak ligt. "In de tussentijd kost het ons veel geld", zegt Lange. Oekraïne werd door de rechtbank Amsterdam veroordeeld in 2016 tot het betalen van de door het Allard Pierson Museum gemaakte kosten, maar Oekraïne wil pas betalen als de hele rechtsgang is afgerond en zij definitief eigenaar worden van de Krimschatten.

Tweede maanden tijd

Het Gerechtshof geeft beide partijen nu 2 maanden om extra informatie en argumenten aan te leveren over wie er nu aanspraak maakt op de kunstschatten. En ze hebben allebei laten weten dat als de uitspraak voor hen negatief uitpakt, een volgende stap gezet zal worden naar de Hoge Raad.

EenVandaag-verslaggever Jan Born en NOS-verslaggeefster Kysia Hekster hebben zich in deze zaak verdiept en zijn te gast in podcast De Dag. Deze luister je hier terug.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.