Komt er na 5 jaar eindelijk duidelijkheid voor het Allard Pierson Museum in Amsterdam? Morgen bepaalt de het Gerechtshof waar de kunst en het goud uit de Krim naartoe moet, dat daar sinds februari 2014 ligt.

Het was een droomtentoonstelling voor het museum, de honderden unieke gouden kunstvoorwerpen uit vijf musea uit de Krim. Maar een paar weken na de opening bezette Rusland het schiereiland en stond het museum voor de vraag wie de kunstschatten terug moeten krijgen, de musea in de Krim of de Oekraïense staat.

Opslagkosten voor het Allard Pierson Museum

Het Allard Pierson Museum besloot de betwiste stukken in eerste instantie aan geen van beide partijen terug te geven. Het was het startsein voor de strijd tussen de vier musea uit de Krim en Oekraïne, dat nog steeds zeggenschap claimt over de Krim en haar kunstschatten.

Intussen zat het Allard Pierson Museum met de objecten in de maag zat. De opslag van die objecten kostte het museum inmiddels honderdduizenden euro's.

'Oekraïne wacht met betalen'

Het museum heeft nog geprobeerd die kosten te verhalen op Oekraïne en kreeg van de rechter zelfs gelijk. Maar tot nu toe heeft Oekraïne nog niet betaald. "Oekraine wacht met betalen tot de hele rechtsgang doorlopen is, en dat kan nog jaren duren", vertelt een woordvoerder van het Allard Pierson Museum.

Want ook met een uitspraak van het Gerechtshof is de kous mogelijk nog niet af. Beide partijen hebben aangegeven door te vechten, mochten zij verliezen. En dat betekent dat de kunstschatten al die tijd gewoon in Nederland blijven, en het Allard Pierson Museum opdraait voor de kosten.

Tentoonstelling met Iraanse kunst, hoe risicovol is dat?

Het Drents Museum kwam bijna in dezelfde positie als het Allard Pierson Puseum. Afgelopen jaar hadden zij een tentoonstelling met kunst uit Iran. Met de oplopende spanningen met Iran houdt directeur Harry Tupan zijn hart vast. Wat als er tijdens de tentoonstelling oorlog uitbreekt tussen Iran en Amerika?

"Dat is spannend, en nog spannender voor de mensen uit Iran. Die hebben hun spullen hier. Ik geloofde niet echt dat het zou escaleren", zegt hij.

'Eigenlijk moet de kunst gewoon terug naar de vier musea'

Tupan snapt het dilemma van het Allard Pierson, maar is ook duidelijk over waar de kunst naartoe moet. Hij vindt dat je als musea onderling afspraken maakt en dat je je daaraan moet houden, daar hoort wat hem betreft geen politieke bemoeienis bij.

"Ik vind dat een gewetensvraag. Het is lastig om te zeggen, maar uiteindelijk vind ik dat het terug moet naar degene waar je een afspraak mee hebt gemaakt, in dit geval de musea."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.