De tentoonstelling 'De Krim, goud en geheimen van de Zwarte Zee' in het Allard Pierson Museum beleeft haar laatste weekend. Maar de vraag is naar wie het Krim-goud vervolgens retour moet worden gezonden.

De kostbare objecten zijn uitgeleend door musea op de Krim, de regio die Rusland afgelopen maart van Oekraïne afpakte. Nu eisen zowel Oekraïne als Rusland de schatten op, dus wat te doen? Het museum heeft laten weten dat het een uitspraak van de rechter of een arbiter afwacht, of overeenstemming tussen de partijen. Moskou heeft al laten weten dit juridisch ‘ongerechtvaardigd’ te vinden. Inmiddels is de kwestie een zaak die wordt uitgevochten tot op het allerhoogste niveau.

In EenVandaag komt Valentina Mordvintseva aan het woord. Zij is werkzaam bij het nationale archeologische instituut van Oekraïne en was betrokken bij de samenstelling van de tentoonstelling. Ook spreken we met Europarlementariër Hans van Baalen en slavist en kunstkenner Sjeng Scheijen.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.