De overheid moet voortaan toezicht gaan houden op de wietteelt. Voor het eerst is een meerderheid in de Tweede Kamer daar voorstander van.

Oppositiepartij D66 wist een krappe meerderheid van 76 stemmen achter een voorstel voor gereguleerde wietteelt te krijgen. De politieke discussie zat de laatste jaren muurvast. Door een omslag van de VNL-Kamerleden, is de steun er nu wel, aldus VNL-Kamerlid Joram van Klaveren. D66-Kamerlid Vera Bergkamp spreekt van een doorbraak. ,,Na burgemeesters, gemeenten en een groot deel van de Nederlanders wil nu ook de Tweede Kamer dat de wietteelt gereguleerd wordt. We moeten weer gidsland worden in Europa."

Lobbyen voor meerderheid

Of het plan het politiek ook gaat halen is nog onzeker. D66 komt met een initiatiefwet, die volgend jaar in de Tweede Kamer behandeld wordt. Omdat het om een krappe meerderheid gaat, mag geen van de toegezegde voorstemmers in de tussentijd van gedachten veranderen. Ook moet iedereen bij de stemming aanwezig zijn. D66 probeert te lobbyen bij VVD en CDA, tegenstanders van het plan, om de meerderheid te vergroten. Hierna moet ook de Eerste Kamer nog akkoord gaan. Hier is nog geen steun voor het voorstel. Ook hier moet D66 dus lobbyen om een meerderheid te halen.

Achterdeur coffeeshop regelen

Het is de bedoeling dat de hennep geteeld wordt bij kwekers die onder controle staan van de overheid. Ze gaan ook belasting betalen. Het is de bedoeling dat de productie strafbaar blijft, maar de teelt bij gecontroleerde telers niet langer wordt vervolgd. Verder komt er controle op de kwaliteit van de cannabis, wat de gezondheidsrisico´s moet beperken.

Met het voorstel wil D66 ,,de achterdeur van de coffeeshop regelen'' en een einde maken aan het scheve gedoogbeleid. Bergkamp: ,,In de huidige situatie is het zo dat cannabis verkocht mag worden, maar dat het niet geteeld of aangevoerd mag worden. Een onhoudbare situatie.'' D66 wijst erop dat de kosten van de bestrijding van de illegale wietteelt torenhoog zijn, de gezondheidsrisico's groot zijn en dat er brandgevaar is in woonwijken waar illegale kwekerijen zijn. 

In Radio EenVandaag een gesprek met Bart Vollenberg, voorzitter van Epicurus (club voor cannabisondernemers) en coffeeshopeigenaar. Ook spreken we met econoom Jaap Koelewijn van Nyenrode.

Vanavond in EenVandaag een gesprek met Kamerlid Vera Bergkamp.

In Uruguay teelt de regering sinds 2014 wiet. Kijk hieronder een eerdere uitzending hierover terug:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.