Kunstmatige intelligentie koppelen aan het menselijk brein. Dat klinkt als een science fiction-film zoals RoboCop of Terminator, maar het is dichterbij dan het lijkt. Tenminste, als het aan het Amerikaanse DARPA ligt. Het onderzoeksbureau van het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft deze week een bijeenkomst gehad over dit onderwerp. Daar konden verschillende universiteiten en bedrijven hun voorstel voor dit onderzoek indienen. 

Volgens onderzoekjournaliste Dieuwertje Kuijpers heeft DARPA al 65 miljoen dollar geïnvesteerd in onderzoek naar inplantbare systemen. “Nu willen ze onderzoeken of het mogelijk is om kunstmatige intelligentie te koppelen aan het brein, zonder dat de hersenpan opengesneden wordt. Dan kan je denken aan, bijvoorbeeld, een zendertje achter de huid of een pilletje met nanochips.” Het onderzoek naar die mogelijkheden moet leiden tot computers die mee kunnen kijken naar wat wij zien. “Het is nog wel toekomstmuziek. Als er onderzoek naar gedaan gaat worden dan duurt het nog wel 5 tot 6 jaar voordat de eerste resultaten binnen zijn, maar dat het komt, is zeker”, zegt Kuijpers.

Filmmakers hebben de fantasie

We kennen allemaal wel films waarin dit soort dingen al kunnen. Denk aan RoboCop, Terminator of The Matrix. Maar die zijn allemaal bedacht door een filmregisseur of een schrijver. Volgens Kuijpers worden filmmakers en kunstenaars uitgenodigd om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor dit soort zaken. "Zij mogen echt meedenken, want zij hebben de fantasie die nodig is om tot een goed product te komen."

Blinden weer zien, na een hersenbloeding weer spreken

Het onderzoek wordt nu nog gedaan naar mogelijkheden voor defensie, maar als de plannen verder ontwikkeld worden, dan kan het systeem ook gebruikt worden in bijvoorbeeld de gezondheidszorg. “We kunnen mensen die blind zijn weer laten zien, of mensen die een hersenbloeding hebben gehad weer leren spreken. De mogelijkheden zijn enorm”, aldus een enthousiaste Kuijpers. 

Maar, voor we al te enthousias worden: het onderzoek staat dus echt nog in de kinderschoenen. Een RoboCop of Terminator zullen wij vooral blijven zien op het filmdoek.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.