Met de laatste technieken, zoals bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie, is veel mogelijk op het gebied van voedsel. Techjournalist Wouter van Noort was op een conferentie over voedsel en kwam daar van alles tegen. Van citroen met een zoete smaak, boerenkool dat wat minder bitter is en vissticks zonder vis: het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Hoe ons eten er in de nabije toekomst uit gaat zien (en gaat smaken!) werd de afgelopen dagen besproken bij Future Food Tech conferentie in San Francisco. Wouter van Noort, journalist bij NRC, was erbij: "Er was heel veel optimisme,maar toch viel er nog weinig te proeven van de beloofde baanbrekende vernieuwingen. Ik at daar gewoon runderribbetjes bij de lunch."

Genetisch aanpassen van eten

Volgens Van Noort zijn er twee richtingen in de laatste voedseltechnogogie. "Het genetische aanpassen van eten en het vervangen van dierlijke eiwitten voor plantaardige. Dat wil zeggen dat we vlees gaan vervangen, en dat we bijvoorbeeld plantaardige melk krijgen, die smaakt en ruikt als melk en ook nog eens kan schuimen als je die opklopt."

Volgens Van Noort gaat het echter nog wel even duren voordat dit soort producten in de supermarkt liggen. "De werkelijkheid van de voedseltechnologie is heel weerbarstig. De vleesindustrie heeft een sterke lobby en daarnaast moeten instanties zoals de Voedsel- en Warenautoriteit ook nog hun fiat geven."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.