Zijn Rusland en het vrije westen op weg naar een nieuwe Koude Oorlog? Een rapport dat gisteren uitkwam stelt van wel en minister Koenders (Buitenlandse Zaken) maakt zich zorgen.  

De afgelopen acht maanden werden veertig gevallen geteld van wat in het Engels 'brinkmanship' heet: gebeurtenissen die partijen op de rand van een oorlog brengen.

Afgelopen maart bijvoorbeeld had een passagiersvliegtuig dat opsteeg vanuit Kopenhagen een plotse confrontatie met een Russisch verkenningsvliegtuig. In september hielden de Russen een militaire oefening met raketten op de rand van Canadees grondgebied.

In diezelfde maand werd een agent van de geheime dienst van Estland ontvoerd door Rusland. Ook werd er recentelijk een onbekende, mogelijk Russische onderzeeër in Zweedse wateren gezien.

'Dit baart zorgen'

Minister Koenders was afgelopen weekend in Oekraïne: 'Daar hebben we gezien dat er allemaal problemen waren met het staakt-het-vuren. Los van wie daar allemaal verantwoordelijk voor zijn: dat baart wel zorgen.'

Volgens Koenders moeten we een Koude Oorlog-situatie zien te voorkomen. 'Maar niet door zacht beleid van alles zomaar over ons heen te laten komen. We verdedigen onze waarden en normen.' 

De incidenten staan in het rapport 'Dangerous Brinkmanship by the European Leadership Network'. Dat is geschreven door de denktank 'European Leadership Network', dat bestaat uit oud-ministers van Buitenlandse zaken en Defensie en veiligheidsadviseurs.

Zijn dit provocaties van de Russische president Poetin, toevallige fouten en zijn de bevindingen in het rapport een voorbode op wat komen gaat? In EenVandaag Ruslandkenner Helga Salomon en militair historicus Christ Klep.

Kijk hier voor een overzicht van de incidenten: