Na een lichte botsing op de fiets wordt de 53-jarige Cor in elkaar geslagen en getrapt door een woedende jongen. Dochter Kimberly neemt het heft vervolgens in eigen handen: "Ik spoorde hem op, vond hem en gaf hem aan."

Het was schrikken voor Kimberly van Essen, vorige week donderdag. Ze zou om half één opgepikt worden van station Roermond door haar vader, maar hij komt niet opdagen. Uiteindelijk besluit ze maar lopend naar huis te gaan. Daar aangekomen vindt ze haar vader, omringd door mensen van de politie.

Overal verwondingen

Haar vader Cor is een uurtje daarvoor op de grond geslagen en in elkaar getrapt. Een lichte botsing was de aanleiding. "Mijn vader haalde met zijn scooter een jongen in en raakte hem licht. Die jongen begon te vloeken. Mijn vader stapte af en kreeg toen klappen."

Cor heeft verwondingen over zijn hele lichaam, op zijn hoofd, rug en benen. De politie kan weinig voor hem betekenen. "De agenten zeiden dat we ons de moeite van een aangifte maar beter konden besparen. Dit soort zaken zijn moeilijk op te lossen", vertelt Kimberly.

Kimberly vertelt in Radio EenVandaag over haar zoektocht: 'Ik kon het er niet bij laten zitten'

Oproep 700 keer gedeeld

Zij laat het er niet bij zitten. "Ik ga die mensen hier toch niet mee weg laten komen, dacht ik." Ze besluit om zelf op Facebook het signalement van de dader te zetten. Bij het bericht vraagt ze om tips. Binnen no time is het bericht ruim 700 keer gedeeld. Vervolgens melden ook ooggetuigen van de mishandeling zich. Op basis van de tips start Kimberly een zoektocht. Uiteindelijk komt ze de vermoedelijke dader online tegen. Haar vader herkent het gezicht van de vermoedelijke dader meteen.

In eerste instantie reageert de politie afkeurend, wanneer Cor aangifte doet en de naam van de dader noemt. "Het is niet onze taak om daders op te sporen, zeiden ze", vertelt Kimberly. Later worden ze toch teruggebeld. De betreffende jongen bleek meer op zijn kerfstok te hebben. "De politie heeft toen beloofd om hem op te pakken."

Reactie politie

Gerrit van der Kamp van politievakbond ACP snapt wel waarom de politie in eerste instantie afkeurend reageerde. "Burgers die zelf politieagent gaan spelen, dat is de uitdaging van deze eeuw. Als politie hebben wij een opsporingsbevoegdheid en zijn we aan allerlei regels gebonden, waaraan gewone burgers niet gebonden zijn."

Lees ook

Hij legt uit dat teleurstellingen op de loer liggen bij burgers die het heft in eigen hand nemen. "De politie moet zelf ook onderzoek doen, dus het kan nog best een tijd duren voordat wij actie kunnen ondernemen. Dat zorgt voor onbegrip bij mensen die de dader gevonden denken te hebben." Toch ziet Van der Kamp ook positieve kanten: "Met bijvoorbeeld appgroepen maken we al intensief gebruik van de hulp van burgers. De vraag is alleen: hoe ver kan je daarmee gaan? Daar hebben we nog geen antwoord op."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.