Vandaag brengt het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) de Keuzegids Hbo 2015 uit. Hierin kun je als (toekomstig) student opzoeken hoeveel baankans je met een bepaalde studie hebt. 

Zo'n 45 procent van de hbo'ers volgt een opleiding met ,,slechte'' verwachtingen tot 2018. Het gaat om studierichtingen als informatica, bedrijfskunde, fysiotherapie, toerisme en communicatie. 

Verslaggever Harm van Atteveld gaat langs bij de opleiding fysiotherapie van de Hogeschool Utrecht. Luister hier naar het tweede deel van de reportage:

De toekomst is iets minder somber voor aanstaande bouwkundigen, accountants en kunstenaars, maar hun toekomstbeeld geldt nog altijd als ,,matig''.

Volgens CHOI-directeur Frank Steenkamp trekken die opleidingen veel studenten en dus veel concurrenten in de jacht op een baan. ,,Bovendien is de economie niet al te gunstig. Ook blijven ouderen langer werken omdat het kabinet heeft bezuinigd op de aow. Jongeren komen daardoor langzamer aan werk.''

Er zijn een paar opleidingen waar hbo-studenten momenteel wel een goede kans op een baan hebben. Dat zijn bijvoorbeeld opleidingen tot medisch laborant, scheikundige, wiskundige en werktuigbouwkundige.