Kankerpatiënten slaan alarm over het strenge Nederlandse systeem voor de vergoeding van zorgkosten. Ze hebben een levensbedreigende vorm van kanker en kregen in Nederlandse ziekenhuizen te horen dat ze niet meer geholpen konden worden. Ze vonden echter een behandeling over de grens in Duitsland en daaraan hebben ze te danken dat ze toch nog in leven zijn. Alleen: de onkosten krijgen ze niet vergoed van hun verzekeraar. Een groep kankerpatiënten raakt hierdoor diep in de schulden en loopt volledig vast in de bureaucratie, blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

Verschillende patiënten hebben zich bij ons gemeld met steeds hetzelfde verhaal. Ze zijn voor lever en/of galblaaskanker onder behandeling bij professor Vogl in een Duitse Universiteitskliniek. Deze radioloog boekt bij deze groep bijzondere resultaten met een speciale behandeling waarmee tumoren heel lokaal worden behandeld. De patiënten verbazen zich erover dat ze de behandeling geheel zelf moeten betalen, terwijl ze er jaren langer door leven. Ze voelen zich ernstig in de steek gelaten. Ook vinden ze het vreemd dat de behandeling in Nederland niet beschikbaar is. In EenVandaag het verhaal van twee families die strijden voor erkenning en vastlopen in de bureaucratie in de Nederlandse zorg. Betrokken artsen willen meer aandacht voor dit probleem, want het is nog maar het topje van de ijsberg. Het systeem van vergoedingen voor nieuwe behandelmethoden moet opnieuw tegen het licht worden gehouden, bepleiten zij.

Heeft u soortgelijke ervaringen in de zorg en wilt u die met ons delen? Mail de redactie dan uw verhaal.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.