Vorig jaar zijn er voor het eerst meer vrouwen in Nederland overleden aan kanker dan aan hart- en vaatziekten. Het CBS meldt dat vooral longkanker vrouwen vaak fataal wordt.

Het is voor het eerst dat kanker een belangrijkere doodsoorzaak is bij vrouwen dan hart-of vaatziekte. In 2016 overleden in ons land 77.000 duizend vrouwen. 

Longkanker

Het aantal vouwen dat sterft aan longkanker blijft ook stijgen. In de laatste twintig jaar is er een verdubbeling geweest in het aantal vrouwen dat is overleden aan longkanker. Dit zou komen doordat meer vrouwen in de laatste decennia zijn begonnen met roken. Volgens advocaten en artsen is dit niet alleen de schuld van vrouwen zelf.

Longarts Pauline Dekker ervaart met eigen ogen de toename in het aantal vrouwelijke patiënten met longkanker. Voor haar is dit oud nieuws, maar ze ziet wel dat er nog veel onwetendheid is over de ziekte. "Voor heel veel mensen is het shockerend dat er meer vrouwen overlijden aan longkanker dan aan borstkanker. Er is bij longkanker patiënten veel meer sprake van schuld en schaamte." Vorig jaar overleden 21 procent van vrouwen met kanker aan longkanker vergeleken met 15 procent die overleden aan borstkanker.

Longkanker is bijna altijd het gevolg van roken. Dekker vindt dat de tabaksindustrie deels schuldig is aan de verslaving van rokers. "Wij zeggen met z’n allen dat het een vrije keuze is dat we verslaafd zijn. Eigenlijk is dit gewoon heel hard ingegeven door de tabaksindustrie."

Tabaksindustrie

Advocate Bénédicte Ficq zegt niet verbaasd te zijn over de hoge sterftecijfers van vrouwen met longkanker. Zij staat een groep Nederlandse kankerpatiënten en rookverslaafden bij die de tabaksindustrie voor de rechter dagen. "Dit nieuws maakt mij alleen maar woester. De tabaksindustrie begon zich dertig jaar geleden te richten op nieuwe clientèle waaronder vrouwen, door bijvoorbeeld menthol sigaretten te verkopen."

Longkankerpatiënt Anne Marie van Veen is blij dat er nu meer wordt gepraat over longkanker. "Ik merk dat er nog een stigma is rondom longkanker. Mensen denken dat het je eigen schuld is als je hebt gerookt. Daar word ik zó boos om." Van Veen is een cliënte van Ficq en hoopt dat de tabaksindustrie in de toekomst anders gaat handelen om te voorkomen dat mensen worden verleid om te beginnen met roken.

Tot het zo ver is hoopt ze dat mensen anders omgaan met longkankerpatiënten. "Toen ik mensen over mijn diagnose vertelde vroegen sommigen: ‘Jij rookte toch veel?’ Ik zou eerder van iemand willen horen: ‘Jeetje, wat erg voor je dat je kanker hebt.’ Beginnen met roken is misschien wel je eigen keuze, maar als je binnen vier weken verslaafd bent dan is het echt niet meer je eigen schuld."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.