Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor het instellen van een huiszoekingsbevel voor smartphones. In de huidige situatie mogen politie en justitie smartphones van verdachten op straat zonder tussenkomst van de Rechter-Commissaris doorzoeken.  Dat is een te grote inbreuk op de privacy, vindt de Kamermeerderheid. 

„De wetgeving moet aan de tijd worden aangepast, want een telefoon is allang niet alleen een telefoon meer. Maar is een computer. De wet is ouderwets, dus ik vraag de minister ”Pas de wet aan en bescherm de dingen die beschermd moeten worden, zoals emails en telefoongedrag.”  Aldus Jeroen Recourt, Tweede Kamerlid van de PvdA in Radio EenVandaag. GroenLinks, PvdA, D66, de SP en het CDA zijn voor het aanpassen van de wet.

Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BOF) is ook groot voorstander van aanpassing van de wet. ”Smartphones zijn tegenwoordig een soort digitale huizen. Smartphones en tablets moeten daarom op privacy beschermd worden, zoals we ook met huizen doen”, aldus Ton Siedsma van Bits of Freedom. BOF willen daarom ook aanpassing van de wet, net als in de Verenigde Staten, waardoor het doorzoeken van een telefoon nooit zonder toestemming van de Rechter-Commissaris mag gebeuren.

Het hooggerechtshof in Amerika heeft vorige week in een uitspraak unaniem verklaard, dat de telefoon meer is dan een middel om te communiceren. Met alle foto’s, zoekgeschiedenissen, mails en meta-gegevens op de smartphone zien politie en justitie een weerslag van iemand’s leven en dient deze ook zo beschermd te worden, aldus het hoogste rechtsorgaan in de Verenigde Staten. Bits of Freedom ziet geen verschil tussen telefoons in Nederland of Amerika en wil dat het Nederlandse recht betere bescherming biedt voor alle burgers.