PVV-leider Geert Wilders moet waarschijnlijk opnieuw voor de rechter verschijnen vanwege uitspraken die hij deed over Marokkanen. Eerder werd hij al vervolgd voor harde kritiek op de islam, en vrijgesproken. In EenVandaag reacties op het besluit van justitie Wilders als verdachte aan te merken.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag verdenkt Wilders van strafbare uitlatingen over Marokkanen en wil hem hiervoor vervolgen. Officieel luidt de verdenking 'belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat'.

Wilders wordt verdacht vanwege zijn veelbesproken uitspraken op de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014. Hij vroeg zijn aanhangers of zij meer of minder Marokkanen wilden in Nederland, waarop het publiek 'minder, minder, minder' scandeerde. Daarop kwamen er duizenden aangiftes binnen tegen de PVV-leider.

Wilders zelf noemt de beslissing van het OM 'schandelijk' en 'de wereld op zijn kop'. Volgens de PVV-leider kan het OM beter terroristen gaan vervolgen, zo zegt Wilders in een groot interview met EenVandaag dat we gisteren opnamen.

EenVandaag sprak met Naima Ajouaau, Statenlid in Noord-Holland voor de PvdA. Zij deed in maart op persoonlijke titel aangifte tegen Wilders. Ook reageren politicoloog Meindert Fennema, die een politieke biografie scheef over Wilders. En advocaat Gerard Spong, die betrokken was bij het eerdere proces tegen de PVV-leider.

Wilders: 'Wereld op z'n kop'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.