De foto die kort na de vrijlating van Fortuyn-moordenaar Volkert van der G. in de Telegraaf verscheen, was ‘volledig geregisseerd’ door justitie. Persoonsbeveiligers van de overheid zouden aanwezig zijn geweest bij het fotomoment, zegt de fotograaf die de foto maakte. 

Het is een nieuwe stap in de affaire die de positie van minister Van der Steur van Justitie verder onder druk zet in politiek Den Haag.

De foto heeft ophef veroorzaakt omdat die in scene was gezet. Dat verklaarde Van der G. zelf zondagavond in Brandpunt Reporter. Minister Van der Steur zei dinsdag dat het Openbaar Ministerie pas een dag voor de foto was geïnformeerd.

Maar volgens de toenmalige advocaat Stijn Franken wisten overheidsinstanties al maanden dat de foto gemaakt zou worden. Het doel was te voorkomen dat er een jacht op de eerste foto van Volkert in vrijheid zou losbarsten.

En nu bevestigt de maker van de foto, Ferry de Kok, dat het fotoproject met medeweten van justitie is opgetuigd en plaatsvond bij het kantoor van Volkert’s advocaat Franken in het bijzijn van bewakers. Een geheimhoudingsverklaring weerhield hem tot nu toe daarover naar buiten te treden, zegt De Kok. Bekijk hier zijn verklaring.

EenVandaag spreekt met misdaadverslaggever John van den Heuvel over de beruchte foto.

Minister onder vuur: ministerie onder controle?

Minister Van der Steur is onder vuur komen te liggen door de kwestie. De bewindsman heeft de kamer laten weten dat hij uiterlijk maandag een feitenrelaas over de kwestie gaat sturen waarin hij antwoord geeft op alle vragen rond de foto en andere afspraken met Van der G. over de vervroegde vrijlating. Dan is er ook een debat in de Tweede Kamer.

Kamerleden en insiders in de justitiewereld vragen zich door de affaire af of de minister het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Openbaar Ministerie nog wel onder controle heeft. Het is niet het eerste schandaal waarin een justitieminister niet meteen de juiste informatie boven tafel weet te krijgen en de kamer achter zich aan krijgt.

Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven moesten begin dit jaar aftreden omdat ze de Kamer niet volledig hadden geïnformeerd over een omstreden deal met crimineel Cees H. naar aanleiding van een schikkingsdeal uit 2001 waarbij miljoenen crimineel geld zijn witgewassen voor crimineel Cees H.

In EenVandaag een reportage over de opeenstapeling van affaires. Waarom blijft essentiële informatie over de bekendste moordenaar van Nederland ergens liggen in de justitieketen? En wat is er aan de hand in de verhoudingen tussen de minister en de justitietop? We spreken erover met strafpleiter Jan-Hein Kuijpers die als advocaat van Cees H. zag hoe de overheid omging met de omstreden ‘deal’ toen die jaren later alsnog openbaar werd. En rechtsgeleerde Peter Tak, emeritus hoogleraar strafrecht, geeft zijn visie op de gang van zaken.