Journalist Gerbert van der Aa is dit weekend Marokko uitgezet. Hij deed onderzoek naar illegale migratie en de protesten in het Rifgebergte.

Journalist Van der Aa arriveerde een week geleden in Marokko. "Vanaf dag één waren er agenten in burger die mij volgden," zegt Van der Aa aan de telefoon vanuit de Spaanse enclave Melilla.

Na vier dagen werd de journalist aangehouden en naar eigen zeggen vriendelijk verzocht om het land te verlaten. "Ze zeiden dat ik illegaal als journalist werkte. Terwijl je alleen een accreditatie kan krijgen als je daadwerkelijk in Marokko woont."

Filmvergunning

"Even later zeiden ze zelfs dat ik een filmvergunning had moeten aanvragen. Maar ik film helemaal niet, ik schrijf," zegt Van der Aa verbaasd.

Toen de journalist, die onder anderen voor Elsevier schrijft, naar Melilla vertrok werd hem eerst nog aangegeven dat hij terug zou mogen keren naar Marokko om zijn vlucht naar Nederland te halen.

Verbaasd over uitzetting

"Maar na twee dagen in Mellilla kreeg ik te horen dat ik gedeporteerd zou worden en niet terug mag." Van der Aa pakt vandaag de boot van Mellilla naar het Spaanse vasteland om vanuit daar verder te reizen naar Nederland. Na twee dagen in Mellilla kreeg ik te horen dat ik gedeporteerd was en niet terug mag. Hij is verbaasd over de uitzetting.

Marokko was juist een van de landen waar de meeste persvrijheid was in de regio. En wat ik nu deed is precies wat ik anders ook altijd doe.

Situatie in het Rifgebergte

Van der Aa deed in Marokko research voor een verhaal over de illegale migratie door Marokko naar Europa. Daarnaast zou hij ook met een mensenrechtenactivist spreken over de situatie in het Rifgebergte.

Daar is het al sinds 2017 onrustig door economische en sociale problemen.

Journalist Gerbert van der Aa is dit weekend Marokko uitgezet. Hij deed onderzoek naar illegale migratie en de protesten in het Rifgebergte.
info

Reactie ministerie van Buitenlandse Zaken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van het uitwijzen van dhr. Van der Aa door Marokko. We begrijpen dat dit erg vervelend is voor hem. De ambassade heeft contact met dhr Van der Aa gehad en hem zo goed als mogelijk gefaciliteerd.

Aan hem is uitgelegd dat Marokko wettelijk heeft vastgelegd dat het journalisten zonder accreditatie kan uitwijzen. Accreditatie voor journalisten is verplicht in veel landen deze regio. Niet alleen Nederlandse journalisten hebben hiermee te maken: in september 2018 is ook een Franse journalist uitgezet.

Buitenlandse Zaken vindt het belangrijk dat journalisten vrij hun werk kunnen doen in het buitenland en draagt deze boodschap uit, maar moet respecteren dat een land over zijn eigen afspraken en verplichtingen gaat.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.