Ze zijn het type mensen dat niet snel de voorgrond opzoeken of de barricade zullen beklimmen. Maar dit keer is het anders. Jeugdzorgwerkers komen in actie tegen de nijpende situatie in de jeugdzorg. 

Er is een grote manifestatie in Den Haag waarvoor inmiddels meer dan 2.500 jeugdzorgmedewerkers zich hebben aangemeld. Dat betekent dat 1 op 10 medewerkers uit de jeugdzorg in Nederland die dag zullen protesteren.

Sinds de decentralisatie en een reeks aan bezuinigingen is de vraag naar jeugdzorg alleen maar verder toegenomen. Voor veel van de jeugdzorgmedewerkers is de maat nu vol. Ze zijn boos en doen openlijk hun verhaal, omdat ze hun vak niet meer kunnen uitvoeren zoals het eigenlijk is bedoeld, namelijk hulp bieden aan kinderen en gezinnen in nood. 

Een van hen is Ria, die als jeugdbeschermer kinderen en gezinnen uit de brand helpt. De afgelopen jaren maakte ze alle veranderingen binnen de jeugdzorg van dichtbij mee. Ze merkt dat er sinds die tijd steeds meer van haar wordt gevraagd. “Je moet alles vastleggen wat je doet en waarom, daar is op zich niks mis mee maar de balans is nu helemaal zoek. Je bent meer bezig met regels en administratie dan met de hulp en zorg bieden die een kind nodig heeft, dat vind ik heel erg jammer.”

Minder regels, meer geld

Sinds de gemeenten de jeugdzorg uitvoeren, is de vraag naar jeugdzorg toegenomen (met 7 procent). Deze decentralisatie ging bovendien gepaard met een bezuiniging van 450 miljoen euro. Gemeenten proberen de zorg zo goedkoop mogelijk te regelen met als gevolg dat de wachtlijsten toenemen en er steeds minder tijd is per kind.

Jeugdzorgwerkers, met steun van de vakbond, eisen nu dat de regering in actie komt. Ze vragen om 750 miljoen euro extra en minder bureaucratie. “Dit raakt hulpverleners in het hart, ze zijn normaal terughoudend maar nu echt gepassioneerd. Zij merken: ik kan niet de zorg leveren die ik moet leveren. Dat raakt ze persoonlijk en dus hebben ze heel sterk het gevoel dat er een grens moet worden getrokken. Dit gaat ten koste aan de zorg voor kinderen,” vertelt Maaike van der Aar van FNV Zorg & Welzijn. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.