Oud-president van Rusland Boris Jeltsin is vandaag, op 76-jarige leeftijd, overleden. Dat meldde het Kremlin. Over de oorzaak van zijn overlijden zijn nog geen uitspraken gedaan. Jeltsin was van 1991 tot 1999 staatshoofd van de Russische Federatie en kampte al lange tijd met gezondheidsproblemen. Vanavond in EénVandaag aandacht voor deze markante persoon en politicus.

Jeltsin in betere tijden

Boris Nikolajevitsj Jeltsin was in 1990 de eerste Russische president, een ambt dat hij negen jaar volhield en waarin hij in 1999 opgevolgd werd door ex-KGB chef Vladimir Poetin.De naam Boris Jeltsin blijft ook onlosmakelijk verbonden met de woelige dagen van augustus 1991 die de wereld deden wankelen. Jeltsin was nog maar net gekozen tot president van Rusland toen hij het moest opnemen tegen conservatieve generaals die hem wilden afzetten. Een bloedbad dreigde, maar werd op het laatste nippertje afgewend door Jeltsins onverschrokken optreden.Voor het oog van de televisiecamera's beklom hij een legertank die was gestuurd om hem te arresteren. Zijn naam als redder van de democratie stond hiermee definitief in de annalen van de Russische geschiedenis gebeiteld.Jeltsin werd de laatste jaren van zijn leven veelvuldig geteisterd door hartproblemen en werd zelfs meerdere malen getroffen door een hartaanval.

Jelstin, Clinton en tranen van het lachen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.