Noord-Korea stuurt 140 muzikanten naar Zuid-Korea tijdens de Olympische Winterspelen van Pyeongchang. Op die manier hoopt het land zichzelf in een beter daglicht te kunnen stellen. Onder meer de Moranbong band, ook wel bekend als de 'Koreaanse Spice Girls' zullen optreden op tijdens de Spelen.

De meiden van Moranbong zijn mateloos populair in Noord-Korea, en vallen op door het dragen van korte rokjes en kleurige kleding. Eén van hun grootste hits is het nummer 'Laten we naar de berg Pektu gaan', een propagandanummer speciaal geschreven met westerse luisteraars in gedachten.

Ambassadors

Het inzetten van muziek voor diplomatieke doeleinden: dat hebben we eerder gehoord. De Verenigde Staten zijn begonnen in de Koude Oorlog al met het uitzenden van muzikanten voor het opvijzelen van het nationale imago. Onder de naam 'Ambassadors' werden de beste jazzmuzikanten van de VS de wereld rond gestuurd. Onder andere Louis Armstrong, Dave Brubeck en Lionel Hampton traden op. Het doel van de VS was om het blazoen dat door rassensegregatie, de Vietnamoorlog en het imperialisme was bezoedeld een positieve impuls te geven. Met muziek wilde de VS laten zien dat zij het land van de individuele vrijheid zijn.

Voor de jazzmuziek betekende het veel: de wereld kwam door de Ambassadors in contact met de muziekstroming. Edwin Rutten, gelauwerd voor zijn bijdrage aan de Nederlandse jazzmuziek, kwam dankzij de Ambassadors in contact met muzikant Dave Brubeck. "Het was wel een contradictie dat blank en zwart samenspeelden, om te laten zien hoe mooi Amerika was, terwijl de segregatie tussen blank en zwart nog volop aan de gang was", vertelt Rutten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.