In een half uur tijd waren de peperdure kaartjes voor het optreden van de Koreaanse band BTS in Ziggo Dome uitverkocht. De band is onderdeel van de alsmaar groeiende muziekstroming uit Korea, beter bekend als K-pop. Ook in Nederland hebben de Koreaanse groepen veel fans. Wat maakt K-pop zo populair?

K-pop wordt vaak gezongen door grote groepen meiden of jongens. Met een combinatie van pop, hiphop, dance, superstrakke choreografieën en extravagante muziekvideo's is het genre uitgegroeid tot een van de succesvolste exportproducten van Zuid-Korea. 

Soraya Haider is sinds 2009 een enorme K-pop-fan. Volgens haar is het veel meer dan alleen leuke muziek. "Het is persoonlijker dan bij veel Amerikaanse artiesten. Je hoort echt bij een community."

Electric Shock

Songwriter en producer bij Future Presidents Maarten ten Hove produceerde een K-pop-hit en weet als geen nader waarom ook hier de muziek aanslaat. "K-pop is een genre op zich. Het lijkt op pop, maar het is veel energieker. Er zitten veel wisselingen in qua tempo en de muziekvideo's zijn over de top. Het is net wat artistieker, er wordt meer geëxperimenteerd."

Maarten maakte het nummer Electric Shock voor de meidengroep F(x). "We hebben in eerste instantie geluisterd naar de liedjes die wij tof vonden en die geanalyseerd. In Electric Shock heb je allemaal verschillende secties die elke keer weer verrassen", vertelt Maarten. 

Tot in de puntjes over nagedacht

Lid van een K-pop-groep word je niet zomaar. Na een auditie of gescout te zijn worden de jongeren getraind op speciale K-pop scholen in zang, dans en presentatie. "Het is echt tot in de puntjes uitgedacht en verzorgd. Sommige K-pop-artiesten trainen wel 10 jaar voordat ze hun debuut maken. Ze werken heel hard en dat uit zich in een hoge kwaliteit performance", vertelt Soraya.   

Er wordt volgens Maarten gezocht naar de perfecte combinatie van talent. "Het is een soort fabriek waarin talent wordt gevonden en vervolgens worden er producers en songwriters bij gezocht."

Community

Een van de bekendste bands BTS (Bangtan Sonyeondan) treedt op in de Ziggo Dome. De kaarten waren in een half uur nagenoeg uitverkocht. De prijs voor een eersterangs staanplaats? 180 euro. Soraya is erbij.

Soraya is groot fan van de groep omdat de liedjes ook daadwerkelijk ergens over gaan. "Ze praten veel over maatschappelijke problemen, mentale gezondheid of de druk op studenten. Veel nummers gaan tegenwoordig over liefde en geld. Dit gebeurt ook in K-pop, maar wat ik zo leuk vind aan BTS is dat ze echt ergens over praten."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.