Jan Marijnissen, jarenlang het boegbeeld van de SP, wil stoppen als partijvoorzitter van de SP. De SP-leider zegt dit vanavond in een interview met actualiteitenprogramma EenVandaag. Marijnissen over zijn vertrek: “Ik ben ermee bezig. We kijken naar een opvolger.”

Volgens Marijnissen is het nu een goed moment om te vertrekken als partijvoorzitter: de SP  staat er goed voor en is stabiel. In de Eerste Kamer is de SP inmiddels groter dan de grote concurrent op links: de PvdA. Ook bestuurt de SP in steeds meer provincies en steden mee.

Wie Marijnissen gaat opvolgen en wanneer die wordt gepresenteerd, is nog niet bekend. Mogelijk is dat in november op het SP-partijcongres. Marijnissen was van 1994 tot 2010 ook fractievoorzitter in Tweede Kamer. Hij legde die functie neer vanwege gezondheidsproblemen. Marijnissen is sinds 1988 onafgebroken voorzitter geweest van de Socialistische Partij.

 Marijnissen begon zijn carriere in 1976 bij de SP. Hij was raadslid te Oss, Statenlid en Tweede kamerlid.  Hij vervulde al die jaren een gezichtsbepalende rol bij de SP.

Eerste Kamer

Vandaag wordt de Eerste Kamer officieel gekozen. En voor het eerst is de SP dan groter dan de PvdA in een landelijk politiek orgaan. Een mijlpaal, zeker voor Jan Marijnissen. In EenVandaag blikken we met Marijnissen terug en kijken vooruit.

Ook spreken we met hoogleraar Gerrit Voerman en met oud-PvdA-kamerlid Rob Oudkerk.

Marijnissen: Ik kijk naar opvolger

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.