Silvio Berlusconi is terug. Op zijn 81e is hij bezig met een succesvolle comeback in de Italiaanse politiek. Met zijn partij Forza Italia (hup Italië!) maakt hij deel uit van de centrumrechtse coalitie die op een overwinning afkoerst bij de landelijke verkiezingen in maart.

Zelf premier worden kan hij niet door een veroordeling voor belastingontduiking. Zijn kiezers in het Zuid-Italiaanse kustplaatje Agropoli vinden dat geen probleem. De 68 jarige Rosaria kijkt niet begrijpend als de processen en schandalen ter sprake komen. “Ach houd op over die processen! Het gros is verzonnen om hem uit de politiek te krijgen.” 

Italiaanse kiezer: ’Berlusconi voorbeeld van eerlijkheid’

De 91-jarige gepensioneerde generaal Oscar noemt Berlusconi zelfs een voorbeeld van eerlijkheid. En de Bungabungafeesten waar hij de minderjarige Ruby betaald zou hebben voor seks? “Onzin! En wat iemand in zijn vrije tijd doet met jonge vrouwen moet hij toch zelf weten. Hij is de beste die we hebben met de meeste ervaring. Punt.”

Oscar: "Wat iemand in zijn vrije tijd doet met jonge vrouwen moet hij zelf weten."

‘Berlusconi symbool van stabiliteit’

Het is voor veel kiezers de reden om toch weer op Silvio te stemmen, legt hoogleraar politicologie en Berlusconi-kenner Giovanni Orsina uit. “Hij is voor veel Italianen een symbool van stabiliteit. Dat klinkt voor Nederlanders vast merkwaardig, maar bij Berlusconi weten de italianen in ieder geval wat ze krijgen. Er gaan geen gekke dingen gebeuren, terwijl je dat bij een regering met bijvoorbeeld de protestpartij Vijfsterrenbeweging niet kan uitsluiten.” 

‘Met zo’n handdruk ga je nooit trouwen’

Om de gunst van de kiezer te winnen, presenteert Berlusconi zich nu als rustig, alles overziende  staatsman, maar wel met de gebruikelijke grapjes. Ook over zijn eigen opgepoetste en strakgetrokken uiterlijk. “Ik zag de beelden van zeventien jaar terug van deze talkshow, en ik heb nu meer haren dan toen!”, terwijl hij zijn wit gebleekte tanden bloot lacht. Een journalist van CNN die hem deze week een hand gaf voorafgaand aan het interview kreeg de opmerking dat met zo’n stevige handdruk ze nooit zou trouwen.

Dol op de grapjes van Berlusconi

Rosaria uit Agropoli is naar eigen zeggen dol op zijn grapjes. “Maar op alles van hem. Hoe hij eruit ziet. Zijn stem, zijn verhalen. Alles! Hij is de perfecte man voor mij.” Ze heeft het hele jaar door drie vlaggen hangen aan haar balkon met ‘Berlusconi presidente!’ 

Rosaria heeft 3 vlaggen aan haar balkon hangen met ‘Berlusconi presidente!’  

De plaatselijke opticien, en tevens partijleider van Forza Italia Agropoli heeft een grote foto van zijn ontmoeting met Berlusconi vorig jaar. “Het is zo’n vrolijke, hartelijke man. Hij heeft echt meer energie dan alle mensen die ik ooit heb ontmoet.” 

Berlusconi stak zijn energie de afgelopen weken tijdens de verkiezingscampagne vooral in talkshows. Meerdere evenementen werden afgezegd om gezondheidsredenen. Vorig jaar onderging hij een levensbedreigende openhartoperatie.  

Berlusconi: ‘Ik kan 120 jaar oud worden’

Van stoppen wil hij niet weten. In zijn toespraken belooft hij regelmatig dat hij volgens zijn artsen 120 jaar oud kan worden met zijn gezondheid. Volgens Hoogleraar Orsina is de politiek een manier om in leven te blijven. “Hij haat aftakeling en ouderdom. Dat zie je aan zijn uiterlijk. De macht en de politieke arena houden hem levend.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.