Een straf van 12 jaar hing hem boven het hoofd. Maar Marco Cappato, die een vriend naar een zelfdoding kliniek bracht, is vrijgesproken. Dit betekent dat Italië het eerste Zuid-Europese land is waar euthanasie onder bepaalde omstandigheden is toegestaan.

"Ik ben heel blij, ik had dit totaal niet verwacht," vertelt schrijfster Jasmijn Derckx. Sinds ze aan haar boek 'Wegens Hemelvaart Gesloten' werkte heeft ze contact met de politicus Marco Cappato. "Hij is ontzettend strijdbaar. Een enorme held in Italië. Hij heeft zichzelf opgeofferd om het systeem te provoceren en de discussie over euthanasie aan te wakkeren," vertelt Derckx.

"Een verleiding die moet worden weerstaan"

In februari 2017 bracht Cappato de verlamde en blinde DJ Fabo naar een levenseinde kliniek in Zwitserland. Bij terugkomst in Italië meldde Cappato zich bij de politie, omdat hij vond dat de wet in Italië niet deugt. Hij werd aangeklaagd voor 'het aanzetten tot zelfmoord' en 'hulp bij zelfdoding'.

Zelfs Paus Franciscus sprak zich uit over de zaak: "Euthanasie is een afwijzing van hoop, een verleiding die moet worden weerstaan." Het Gerechtshof oordeelde anders en bepaalde dat euthanasie onder bepaalde omstandigheden toegestaan is. Zo moet er sprake zijn van onaanvaardbaar lijden en moet het letsel onherstelbaar zijn. Dit alles was het geval bij DJ Fabo en dus werd Cappato vrijgesproken.

Fles champagne

Toch blijft de politicus zelf kalm onder alle aandacht, volgens Derckx: "Het is een enorme overwinning voor hem, maar hij staat daar niet bij stil. Hij heeft meteen nieuwe bijeenkomsten aangekondigd op Facebook. Ik heb hem wel geappt dat hij een stevige fles champagne heeft verdiend."

Cappato hoopt nu dat het Italiaanse parlement met nieuwe wetgeving komt over euthanasie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.