Van voedselpakketten tot complete maaltijden: tijdens de ramadan beginnen veel islamitische jongeren initiatieven om kwetsbare gezinnen te helpen. "Dit is voor mensen van elke afkomst, met elke religie."

Die hulp aan minderbedeelden blijkt hard nodig: Nederland telt 1 miljoen mensen in een huishouden dat onder de lage-inkomensgrens leeft. Meer dan de helft van hen heeft een migratieachtergrond. Een groep die volgens het Armoedefonds niet altijd wordt gezien en de weg naar hulp vaak niet kent.

Laagdrempeligheid belangrijk

Hoewel mensen met een migratieachtergrond zijn oververtegenwoordigd in de armoedecijfers, komt armoede bij de tweede en derde generatie migranten minder vaak voor. Tijdens de ramadan is het dan ook deze groep mensen die het ene na het andere liefdadigheidsinitiatief begint. Veel islamitische jongeren weten kwetsbare gezinnen op een laagdrempelige manier te bereiken.

Er zijn geen inkomensgrens of eisen waar de kwetsbare gezinnen aan moeten voldoen. "De laagdrempeligheid van deze projecten is heel belangrijk", zegt Irene Verspeek van het Armoedefonds. "Veel mensen durven daar eerder gebruik van te maken dan hulp van een organisatie waarbij ze eerst door een formeel proces moeten."

Lees ook

Maaltijden voor kwetsbare gezinnen

Van boodschappenpakketten tot maaltijden om het vasten te verbreken, vooral op social media worden honderden oproepen voor doneeracties en ramadanprojecten gedeeld. Een van de acties is opgericht door de 23-jarige Hassan. Hij hoopt deze maand voor tientallen gezinnen te koken met zijn initiatief 'Iftar by Hassan'. "Van wraps en tonijnsalades tot aan shakes en soep. Ik probeer gezonde gerechten te maken, waardoor mensen alles binnenkrijgen."

Hassan groeide op in een pleeggezin en kreeg van jongs af aan van zijn moeder mee hoe belangrijk het is om voor je medemens te zorgen. "Vroeger kookte ze vaak voor kennissen en mensen die het zelf minder breed hadden. Ik heb het van haar overgenomen", zegt Hassan.

Hassan bereidt tijdens de ramadan maaltijden voor iedereen die dat nodig heeft
Bron: EenVandaag
Hassan bereidt tijdens de ramadan maaltijden voor iedereen die dat nodig heeft

Voedselpakketten

Ook Shireen (24) en haar vriendinnen willen tijdens de ramadan mensen helpen die het minder breed hebben. Dat doen ze door middel van voedselpakketten, gevuld met rijst, pasta, suiker, dadels, thee en iets leuks voor de kinderen. Op social media plaatsten ze een oproep en met succes: ze haalden binnen een week al 3.000 euro op en blijven doorgaan. Met het geld van de donaties stelden de vriendinnen boodschappenpakketten samen. Met een bus zijn ze zelf al begonnen met het uitdelen van de voedselpakketten in en om Den Haag.

Maar ze willen meer doen. Ze kwamen in contact met stichtingen, waaronder de Annour Moskee en Minhaj-ul-Quran in Den Haag, en besloten hun krachten te bundelen. Naast de voedselpakketten zullen Shireen en haar vriendinnen de moskeeën helpen met het bekostigen van honderden warme maaltijden. "We hebben onder andere negentig olieflessen van 5 liter aan moskee Minhaj-ul-Quran gegeven."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Voor iedereen

Hoewel de initiatieven door islamitische jongeren zijn opgericht, tijdens de ramadan, zijn de pakketten en maaltijden niet alleen voor moslims. "Het is echt voor iedereen", zegt Hassan. "Dat is juist de bedoeling, dat ik iedereen erbij betrek en iedereen kan helpen die er behoefte aan heeft." Ook Shireen en haar vriendinnen maken geen onderscheid. "Mensen van elke afkomst en elke religie hebben er recht op."

Het Armoedefonds juicht dit soort kleine initiatieven toe. "Helaas hebben zulke initiatieven vaak wel een einddatum, terwijl de mensen die ze ontvangen behoefte hebben aan structurele hulp", zegt Verspeek. "Het zou heel mooi zijn als de mensen die nu hulp ontvangen ook in beeld komen van de lokale hulporganisaties."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.