Overal in ons land kunnen evenementen en feestdagen niet doorgaan door de coronacrisis. Voor moslims begint morgen de ramadan en wordt het zelfs een hele maand anders dan normaal. "We gaan een ramadan tegemoet zoals nooit eerder."

Het doet imam Selim Saldiran best een beetje pijn. Bij een normale ramadan zit zijn moskee, de Ayasofia moskee in Rotterdam, een maand lang helemaal vol. Nu is het er stil.

Een spirituele maand

"Ramadan is voor ons een van de drukste maanden van het jaar. Het is een echt spirituele maand voor moslims, waarin ze veel meer bezig zijn met hun geloof", vertelt de imam. "Normaal zou je honderden mensen in de moskeeën vinden, maar dat valt nu natuurlijk weg."

De imam probeert toch in de behoefte te voorzien door zijn lezingen online te zetten. Ook worden online korancitaten voorgedragen. Ouderen worden gebeld met de vraag of ze hulp nodig hebben en mensen met een laag inkomen worden geholpen met voedselpakketten.

Morgen begint de ramadan. Een tijd van vasten, maar ook van samenzijn voor veel moslims. Maar nu in de coronacrisis kan dat niet. Daarom brengt Musa Ileriok vanuit de moskee speciale voedsel- en ramadanpakketten naar mensen die het nodig hebben.

Geen gezelligheid

Tijdens de ramadan wordt na zonsondergang uitgebreid gegeten als het vasten verbroken mag worden. Familie en vrienden komen samen, vaak steeds weer op een andere plek. "Niemand kent het anders", vertelt Tugba Özkan. Ze is 25 en leerkracht op een basisschool.

"Het is altijd zo leuk om bij iedereen in de keuken te kijken. Die gezelligheid en zien wat iedereen maakt. Dat zullen we nu even moeten missen."

'Voor een keer geen ramp'

Dit jaar blijft ze thuis en viert ze de ramadan alleen met haar man en dochtertje. "Misschien doen we het ook wel met onze familie via FaceTime en geven we het zo een andere invulling."

Maar dat ze de deur niet uitgaat, weet ze wel zeker. "Ik ga echt niet weg. We moeten als samenleving zorgen dat niet nog meer mensen sterven aan dit virus. Een keer de ramadan alleen met het gezin doorbrengen is geen ramp."

Ayasofia
Bron: EenVandaag
Normaal is het vol in de Ayasofya moskee tijdens de ramadan, maar nu is dat wel anders

'Het gaat moeilijk zijn'

Toch zal dat thuisblijven voor sommige mensen best een uitdaging worden, denkt imam Saldiran. "Zonder twijfel gaat dat heel erg moeilijk zijn. Iedereen is gewend om elke dag ergens anders te eten, of mensen over de vloer te hebben."

Lees ook

Hij roept mensen op om zich te richten op waar de maand ramadan ook over gaat. "Mijn advies zou zijn: probeer je bezig te houden met aanbidding, in plaats van naar buiten te gaan. Voor iedereen is het lastig. Maar de maand ramadan is juist bedoeld om te leren en een betere versie van onszelf te maken. Dus laten we dat proberen."

Bekijk hier de reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.