Is het gevaarlijk om te voetballen op kunstgrasvelden met daarin rubber verwerkt? Het is niet bekend, omdat er nooit echt goed wetenschappelijk onderzoek naar de gevaren is gedaan. Wel komen uit het buitenland aanwijzingen dat er een verband is tussen sporten op dit soort kunstgras en het krijgen van bepaalde vormen van kanker. 

De uitzending van Zembla over de gevaren van rubber in kunstgras heeft tot veel onrust geleid onder met name ouders van voetballende kinderen. Een onbekend aantal clubs stopt voorlopig met spelen op kunstgrasvelden. Minister Schippers heeft het RIVM opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de mogelijke schadelijke effecten van het voetballen op kunstgras. Dit onderzoek moet voor het eind van het jaar afgerond zijn.

Niet meer spelen op kunstgras

EenVandaag is vandaag in Maarssen bij de lokale voetbalvereniging (VV Maarssen). De voorzitter van de vereniging heeft per direct besloten dat er niet meer op het daar aanwezige kunstgrasveld gespeeld mag worden. Zolang niet duidelijk is of het schadelijk is of niet, neemt hij het zekere voor het onzekere. 

Verder spreken we Martin van den Berg, toxicoloog aan de Universiteit Utrecht. Hij maakt zich zorgen over de mogelijke gevaren van de in het kunstgras aanwezige rubber. Deze zogenaamde rubbergranulaten bevatten giftige stoffen. Hij adviseert met name keepers beschermende kleding te dragen en na afloop hun handen goed te wassen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.