De omstreden uitspraken van Yernaz Ramautarsing, in Amsterdam tweede op de lijst van FvD, laten de gemoederen maar niet met rust. In 2016 zei de politicus in een interview met Brandpunt, dat IQ-verschillen tussen verschillende volkeren 'wetenschappelijk bewezen is'. Ook FvD-kamerlid Theo Hiddema zei onlangs iets soortgelijks in een interview met de Telegraaf. Partijleider Thierry Baudet weigert intussen afstand te doen van de uitspraken. Maar in hoeverre klopt het? Martijn Rosdorf zoekt het uit in Feit of Fictie.

Volgens hoogleraar crossculturele psychologie aan de Universiteit van Tilburg, Fons van de Vijver, is er ontzettend veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar IQ-verschillen tussen verschillende volkeren. "We weten wel welke landen hoog scoren en welke landen minder hoog scoren op intelligentie, maar we weten niet hoe we dat moeten interpreteren. We hebben heel veel landen vergeleken en dan blijkt dat de kwaliteit van het onderwijs in een land een hele goede voorspeller is van een IQ en dat is nou juist het grote probleem  van het vaststellen van het IQ. Alle maten die wij gebruiken worden beinvloedt door een aantal factoren in een omgeving. Bijvoorbeeld: opvoeding of kwaliteit van onderwijs. De interpretie is dus een ingewikkeld verhaal waar we nog steeds niet uit zijn."

Racistisch

In het interview met Brandpunt zegt Yernaz Ramautarsing ook het volgende: ‘’Ik had ook graag gezien dat het anders was, dat zwarte mensen hyperintelligent waren, dat Surinamers het hoogste gemiddelde IQ van de wereld hadden. Maar het is niet zo.” De gemoederen zijn vooral hoog opgelopen, omdat Ramautarsing de link legt tussen zwart zijn, en een lager IQ hebben. Dat gaat dus niet meer over volkeren, maar ras. Hij zou dus racistisch zijn. Jelte Wicherts, hoogleraar methodologie van de sociale en gedragswetenschappen aan de universiteit van Tilburg, legt uit waarom deze uitspraak niet hard te maken is.  "Dit is erg moeilijk om te onderzoeken. We snappen eigenlijk veel te weinig over de erfelijkheid van inelligentie om iets hards te kunnen zeggen over verschillen tussen groepen of de rol van genen daarin. In onze westerse maatschappij zijn de IQ-scores in het afgelopen eeuw gigantisch gestegen. Tegelijkertijd is de kwaliteit van ons leven en de kwaliteit van het onderwijs enorm gestegen. We weten dus ook uit deze gegevens dat de effecten van de omgeving gigantisch zijn. Dus je kunt niet zomaar zeggen dat de verschillen die je nu vindt tussen verschillende volkeren, genetisch bepaald zijn."  

Conclusie

Veel onderzoeken laten volgens beide hoogleraren van de universiteit van Tilburg zien dat er verschillen zijn in IQ tussen verschillende volkeren. Hier zijn echter wel een paar kanttekeningen bij te plaatsen. Zo spelen de omgeving, opvoeding en het krijgen van goed onderwijs een belangrijke rol in de mate van intelligentie, die dus kan toenemen wanneer de omgevingsfacotoren gunstig zijn. De IQ uitslag is volgens hoogleraar Van de Vijver daarom moeilijk te interpreten. Volgens hoogleraar Wechters is er te weinig bewijs om te stellen dat intelligentie (en dus IQ) erfelijk is en dus iets te maken zou hebben met ras. De uitspraak van Yernaz Ramautarsing is volgens Van de Vijver dus 'voorbarig'. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.