Een kleine tien jaar geleden werd in Maasdijk het Hotel Westland geopend. In de volksmond wordt het ook wel het Polenhotel genoemd. Er wonen namelijk honderden seizoensarbeiders uit Oost-Europa. Niet iedereen was destijds blij met de komst van dat eerste Polenhotel, dat een paar honderd meter buiten het dorp Maasdijk ligt. Nu er plannen liggen voor een tweede hotel zijn de meningen weer verdeeld.

Verslaggever Joris Kreugel is een week in Maasdijk. Hij spreekt omwonenden en betrokkenen bij het Polenhotel en maakt de balans op: is een tweede hotel een goed idee?

Kijk & lees meer:

Aflevering 1: Een tweede hotel

Maasdijk biedt onderdak aan 300 Oost-Europese werknemers van uitzendbureau NLJobs, dat ook Hotel Westland in handen heeft. De gemeente probeert een stokje te steken voor het tweede hotel dat het bedrijf wil openen. Maar: voordat het bestemmingsplan definitief was veranderd, diende NLJobs een aanvraag voor het hotel in. Jeroen van Leeuwen, van het uitzendbureau, vertelt over de plannen. "De kans is groot dat het wel doorgaat. De gemeente geeft aan: we willen niet te veel arbeidsmigranten op een plek geconcentreerd, maar twee hotels van 300 en 250 man vind ik niet buiten proporties." Van Leeuwen zegt goed voorbereid aan een tweede hotel te beginnen. "Overlast kan ik niet voorkomen, dat beloof ik ook niet, maar we zullen het wel oplossen als het er is."

Aflevering 2: Waarom twee in Maassluis?

Richard Vroom is hoofdredacteur van streekomroep WOS. "Indertijd vond iedereen een eerste hotel wel logisch. Als ze hier tomaten komen plukken, is het ook handiger dat ze in de buurt wonen. Maar dat mensen het niet makkelijk vinden, kan je ook begrijpen." Over een tweede hotel, zo dicht bij de eerste, zijn omwonenden veel minder positief. "Dan zegt zo'n klein dorpje als Maassluis: moeten wij er nou twee hebben, terwijl de rest van de omgeving er geen heeft?"

Aflevering 3: Buurtbewoners

In de derde aflevering onderzoekt Joris Kreugel hoe de bevolking aankijkt tegen de komst van nog een hotel. Weinig mensen zijn positief. "Soms denk je: zit je nou in je eigen dorp of zit je nou niet in je eigen dorp?", vertelt een buurtbewoonster. Volgens een ander is er nu al overlast van het eerste Polenhotel. "De weg richting het hotel noemen wij 'het Polenspoor', overal liggen blikjes en is het een rotzooi." Toch zijn er ook bewoners van Maasdijk die er nuchterder instaan: "Ze moeten ook huisvesting hebben. Ik was eerst ook niet voor, totdat ik dacht: waar moeten ze anders naartoe?"

Aflevering 4: 'Te weinig gedaan voor eigen mensen'

Verslaggever Joris Kreugel is op pad met de lijstrekker van de grootste lokale partij in het Westland: Dave van de Meer van de LPF. "Het is raar gelopen," zegt hij. "maar uiteindelijk gaat dat tweede hotel er toch komen, denk ik." Hij denkt dat er nog breder gekeken moet wroden naar het opvangen van Oost-Europese werknemers. "De mogelijkheid van huisvesten bij de kwekers moet ook bekeken worden. Het is niet en/of, maar en/en." Het belangrijkste dat moet gebeuren, vindt hij een goede spreiding van de arbeiders. Van de Meer snapt waar de onvrede bij bewoners vandaan komt. "Het lijkt alsof de gemeente heel veel doet voor de Polen, maar er wordt te weinig gedaan voor de huisvesting van eigen mensen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.