Een besloten raadsvergadering, geheime besluitvorming. Deze week haalt de gemeenteraad van Westland alles uit de kast om de komst van een groot polenhotel te blokkeren. Het huisvesten van arbeidsmigranten wordt een steeds groter probleem en veroorzaakt keer op keer grote maatschappelijke onrust.

Directeur Paul Vermee van Fresh Ideas is eigenaar van verschillende ‘Polenhotels’. Hij heeft vorige week bij een informatieavond in Geldermalsen ook ervaren hoe moeilijk het is om steun van de omwonenden voor de komst van een arbeidsmigrantenhotel te verkrijgen. Hij wil daar een hotel met 134 kamers bouwen.

'Ze weten niet waar ze over praten' 

“Het verbaast mij dat wij Polen zowat als varkens zien. Ik sta perplex”, zegt Vermee. “Niemand wil het hotel. Er heerst per definitie angst voor wantoestanden.” Vermee weet niet hoe je de opvattingen van mensen zou kunnen keren. ”Ze weten niet waarover ze praten.“

In Tilburg heeft hij midden in het centrum een klooster voor Poolse arbeiders. De bewoners ervaren daar geen enkele overlast. “Als mensen echt met hen te maken krijgen, verloopt alles prima. Je moet wel zorgen voor een goed beheer van het pand”

Overlast Arbeidsmigranten.

De weerstand tegen de komst van huisvesting voor arbeidsmigranten komt niet zomaar uit de lucht vallen. Meerdere malen zijn er incidenten geweest met de migranten. Bewoners ervaren overlast of vinden dat er teveel arbeidsmigranten op 1 locatie zijn gevestigd. Wij maakten eerder dit jaar nog een reportage over de overlast van arbeidsmigranten in Tiel.

Kijk hier de reportage terug die we in april maakten. 

Ook is er in 2012 op initiatief van de PVV een meldpunt Midden- en Oost-Europeanen gekomen, maar dat is een stille dood gestorven. Karolina Swoboda, die werkt voor uitzendbureau Otto Workforce, erkent dat sommige migranten problemen opleveren, maar ze wijt dat vooral aan de erbarmelijke huisvesting.  Volgens Swoboda zijn er vooral problemen met de short-stay migranten, mensen die hier bijvoorbeeld een jaar of nog korter zijn. Daar is te weinig huisvesting voor.

'Probleem is makkelijk op te lossen' 

Die mensen worden dan door commerciële huisjesmelkers met zijn twintigen in een pandje gezet tegen woekerhuren. En dat veroorzaakt overlast. De Polen die langer in Nederland zijn, kopen of huren een huis en dat geeft zelden problemen, aldus Swoboda. Ze benadrukt dan ook dat gemeenten deze shortstay woningen, zoals het Polenhotel in Westland, moeten faciliteren. “Het probleem van de overlast is zo dus heel makkelijk op te lossen”, denkt zij. En dat moet snel gebeuren want de migranten leveren een grote economische bijdrage, betalen 1,2 miljard belasting aan de schatkist en geven hier ook geld uit, zegt Sloboda.

Dit voorjaar nog schatte het expertisecentrum Flexwonen nog dat er een tekort van 100.000 woningen is voor arbeidsmigranten. LTO Glastuinbouw laat weten dat wij de Poolse werknemers echt nodig hebben voor onze economie. “De Poolse arbeidsmigranten leveren een economisch toegevoegde waarde. Zij verdienen een respectvolle behandeling en goede huisvesting”, zegt Peter Loef van de LTO.

Er zijn zo’n 400.000 Europese arbeidsmigranten in Nederland. De meesten komen uit Polen, ruim een kwart miljoen. Ze werken vooral in tuinbouw en industrie in Noord-Brabant, Flevoland, Limburg en Zuid-Holland.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.