De Nederlandse zangeres Glennis Grace blies de jury van America’s Got Talent omver met haar optreden in de halve finale. Niet alleen de jury van de talentenjacht is positief over Grace, ook de Amerikaanse kijkers lopen met haar weg. “Ze heeft veel power en kan heel goed hoge noten zingen. Dat kan niet iedereen”, zegt zangcoach Esther Hart. 

update
clock 13-09-2018 06:44

Glennis Grace heeft de finale van America's Got Talent gehaald. Het was een spannende uitslagenshow voor de zangeres. Ze zat niet bij de drie acts met de meeste stemmen van het publiek, maar wel bij de drie acts daarna. Via een speciale 'save' werd ze vervolgens alsnog door het publiek naar de finale gestemd.

In de finale zal Glennis Grace het opnemen tegen negen andere kandidaten: drie zangers, twee acrobaten-acts, twee comedians, een violist en een goochelaar.

Glennis Grace zong het nummer This Woman’s Work van Kate Bush in de halve finale op dinsdagavond. Zelfs het strenge jurylid Simon Cowell gaf haar een staande ovatie en positief commentaar. Op YouTube worden video’s gepost van enthousiaste kijkers die de zangeres aanmoedigen en soms zelfs emotioneel worden van het optreden. “Ze kan heel goed zingen, dat wisten we al, maar ze heeft een soulgeluid dat vergelijkbaar is met Whitney Houston. Dat spreekt Amerika erg aan, want gospel is in de VS heel erg populair”, zegt Hart, die onder andere zangcoach is van Marco Borsato. 

Een andere kwaliteit van de stem van Glennis Grace is dat ze harde, hoge noten kan zingen. “In jargon heet dat pokerbelten. Ik geef les op het conservatorium en er zijn er niet veel die dat halen”, legt Hart uit. 

Bekijk hieronder het optreden van Glennis Grace in de halve finale.

Finale nog niet binnen

Het is nog niet bekend of de zangeres de halve finale heeft overleefd, want de uitzendingen van America’s Got Talent worden verspreid over twee avonden. De kijkers hebben 24 uur om te stemmen. Als Glennis Grace doorgaat, staat ze in de finale van de talentenjacht. Haar droom is doorbreken in Amerika en dat hoopt ze met de prijs - een platencontract, een miljoen euro en een optreden in Las Vegas - te bereiken. 

Glennis Grace is niet de eerste Nederlandse artiest die zijn heil zoekt in het buitenland. Esmee Denters, die na een aantal hits van het Nederlands poppodium verdween, probeert het bij The Voice UK. Ze viel net voor de liveshows af. Achtergrondzangeres Berget Lewis wilde via de Britse X Factor doorbreken in het buitenland, maar ook zij haalde de liveshows niet.  

Alleenstaande moeder 

Hoewel Glennis Grace in Nederland al een behoorlijk cv heeft opgebouwd, ligt de focus in de show niet op haar carrière, maar op haar persoonlijke verhaal. Het feit dat ze een alleenstaande moeder is, wordt veelvuldig genoemd. “De showjurken waarin wij haar doorgaans zien optreden, zijn ver te zoeken”, zegt Nynke de Jong in een column in het AD. “Omdat dát verhaal verkoopt. De alleenstaande moeder, dáár kan de kijker zich mee identificeren.” 

Glennis Grace, geboren als Glenda Batta, wordt als in 1994 zestienjarig meisje bekend door de Soundmixshow. In 2005 doet ze mee aan het songfestival, maar haar nummer strandt al in de halve finale. Ze wordt in Nederland bij het grote publiek bekend in 2011, na een deelname aan het tv-programma ‘De Beste Zangers van Nederland’. In de zomer 2018 deed ze auditie voor America’s Got Talent

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.