In de wielerpodcast ‘Live Slow Ride Fast’ vertelt Laurens ten Dam dat er een causaal verband zou bestaan tussen een extreme sportprestatie, het testosteronpeil direct daarna en het geslacht van een baby in de maak. “Ze zeggen dat je heel veel testosteron moet hebben om een jongen te krijgen en dat je na drie weken fietsen weinig testosteron overhoudt”, aldus de wielrenner. Een zoon of een dochter, in hoeverre heeft een intensieve sportprestatie invloed op het geslacht van een toekomstige baby?

Testosteron en sport

Een korte krachttraining of een langdurige wielrenwedstrijd, beide sportinspanningen hebben effect op het testosteronspiegel van de sporter. Volgens Hanno Pijl, endocrinoloog in het LUMC, moet er een onderscheid gemaakt worden tussen kortdurende sportinspanningen en hele langdurende en heftige sportprestaties. “Bij kortdurende inspanningen gaat het testosteron vaak omhoog. Als je je heel extreem en langdurig inspant heeft het testosteron de neiging om omlaag te gaan.”

Gelijke kans

Het krijgen van een jongetje of meisje hangt ervan af of je zaadcellen een X- of een Y-chromosoom dragen. “Dat is in 50% van gevallen een X-chromosoom en in 50% van de gevallen een Y-chromosoom,” bevestigt Sjoerd Repping, voortplantingsbioloog aan het AMC in Amsterdam. Met een laag testosteronspiegel door een sportinspanning is het dus niet zo dat je per definitie een meisje krijgt. De kans blijft gelijk: 50/50.

Een lage testosteronspiegel kan wel leiden tot een verminderde aanmaak van zaadcellen. “Maar dan is het niet zo dat er alleen maar X-dragende zaadcellen gemaakt worden waardoor je alleen maar meisjes krijgt”, zegt Repping.

Zaadcellen

De aanmaak van zaadcellen gebeurt twee maanden voordat ze in het sperma terechtkomen. “Dus als Laurens op de dag van de finish zijn vrouw zwanger heeft gemaakt dan heeft hij dat gedaan met zaadcellen die al twee maanden van tevoren aangemaakt zijn”, concludeert Repping. 

Verband testosteron en geslacht baby

Toch komt de uitspraak van Ten Dam niet compleet uit de lucht vallen. "Er zijn wel onderzoeken die laten zien dat mannen die een relatief laag testosteron hebben een grotere kans hebben om meisjes te verwekken. En mannen die een hoger testosteron hebben, hebben een grotere kans om jongens te verwekken”, bevestigt endocrinoloog Hanno Pijl in het LUMC. Hier zijn weliswaar wetenschappelijke aanwijzingen voor maar de oorzaak hiervan kan verschillende oorzaken hebben. Pijl: “Het is volstrekt onjuist om te stellen dat als je een heftige sportprestatie hebt geleverd en daar je testosteron wat van gedaald is, dat je dan dan geen jongen meer kan baren.” Fictie dus. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.