Indiërs zijn de grootst groeiende groep niet-Europese migranten in Nederland. Sommige buurten in Eindhoven bestaan bijna helemaal uit Indiase gezinnen. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de arbeidsmarkt, ook de makelaardij en het onderwijs veranderen.

Tussen 2012 en 2017 is het aantal immigranten uit India verdubbeld tot ruim 8600 per jaar. Het gaat voornamelijk om kennismigranten, relatief hoog opgeleid personeel in de technische- en ICT-branche. Vaak zijn het jonge gezinnen, die naast huisvesting ook onderwijs nodig hebben.

Toenemende vraag

Makelaar Rieks van den Berg had een vooruitziende blik toen hij jaren terug de vraag al zag toenemen. "Er is een substantieel aantal Indiërs dat een huis zoekt voor langere tijd. Het is heel lucratief. Toen 10 jaar geleden de nieuwbouwmarkt instortte, heb ik me volledig gericht op expats. Daardoor bestaat ons kantoor nog."

Indiase gezinnen wonen doorgaans heel geconcentreerd bij elkaar in de vinexwijken van onder andere Den Haag, Amstelveen en Eindhoven. De Eindhovense wijk Meerhoven bestaat voor een groot deel uit Aziatische bewoners, en dat zijn meestal kennismigranten.

Van reguliere naar internationale school

En behalve op huisvesting doen de kennismigranten een beroep op het onderwijs. Ze komen vaak naar Nederland in de periode dat ze kinderen krijgen, waardoor hun komst effect heeft op scholen in de regio's waar ze zich vestigen. Directeur van de Internationale afdeling van de openbare basisschool De Reigerlaan in Eindhoven Geert Simons merkte de aanwas van Aziatische kennismigranten in zijn klaslokalen. Van de 170 leerlingen komen er nu 110 uit India.

"We hebben nu gezinnen die gemiddeld 6 tot 7 jaar blijven. Het feit dat leerlingen langer blijven verandert de onderwijsbehoefte", zegt Simons. Daarom biedt de internationale tak van de school zowel Engels als Nederlands aan. Het liefst zou Simons willen dat een tweetalige school willen hebben die open is voor zowel migranten als Nederlandse kinderen, maar de wet verbiedt dat. "Als internationale school mag je geen Nederlandstalige kinderen in de klas hebben zitten", zegt Simons.

Aanpassingsvermogen

Deepika Handa heeft een goede baan in de financiële dienstverlening. "De beste zijn in wat je doet, daar gaat het om. We zijn niet bang om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Haar zoon Mannan (15) is scholier, heeft een krantenwijk en zwemt vier keer per week op hoog niveau. "Ik heb het hier naar mijn zin. Ik zou wel willen blijven."

"Ik denk dat we volledig geïntegreerd zijn," zegt haar man Ankur Handa in het Engels. 9 jaar geleden kwam hij met Deepika en Mannan naar Nederland om te werken voor Philips Lightning. Voor hem is het wel duidelijk waarom hun integratie geslaagd is. "Ons aanpassingsvermogen is de sleutel van ons succes."