Ina Koolhaas Revers, ook wel de 71-jarige power granny genoemd, is wereldkampioen powerliften geworden in Calgary, Canada. Maar liefst drie records wist ze naar zich toe te trekken. "Wereldkampioen zijn voelt fantastisch. Ik heb mijn Amerikaanse tegenstander gewoon weggevaagd."

Eigenlijk was het meest spannende onderdeel het wegen vooraf. Bij powerliften is het belangrijk dat je in de juiste gewichtsklasse wordt ingedeeld. En dat was bij Ina nog even zweten. "Het was een lange vlucht naar Canada en de kans is groot dat je vocht vasthoudt en dus zwaarder wordt. Ik mocht dus niet zwaarder wegen dan 63 kg. Ik heb in bad gelegen om zoveel mogelijk vocht te verliezen. Ook de stress kan ervoor zorgen dat je zwaarder wordt." Uitindelijk tikt de weegschaal 59,75kg aan. "Het weegmoment was misschien nog wel spannender dan de wedstrijd zelf."

'De psychologische oorlogsvoering is begonnen'

De Amerikaanse Helen White, die drie jaar op rij wereldkampioen werd, wist Revers op een onderdeel te verslaan. Maar bij het powerliften gaat het om het geheel en Ina was op de meeste onderdelen het sterkst. "Ik keek White aan en dacht: de psychologische oorlogsvoering is begonnen en ik zie er gewoon beter uit. Ik heb die Amerikaanse gewoon weggevaagd." Ook haar coach Jinga is tevreden. "Ik ben heel tevreden over mijn atleet. Ina heeft precies gedaan wat ik van haar gevraagd heb. Bij het bankdrukken had Ina het zwaar, maar zie het alsof je een strafschop mist en toch de wedstrijd wint."

Ina met haar coach Jinga na haar overwinning bij het wk powerliften in Calgary

Op naar het WK in Zweden in 2019

"Het avontuur in Canada is er een om nooit te vergeten, maar toch was het zwaar. De jetlag brak me op en ik werd  's nachts vaak wakker om vervolgens niet meer te kunnen slapen. Dat was best uitputtend. Maar ik heb gemerkt dat er nog veel meer in zit. Aankomend jaar probeer ik me te kwalificeren voor het WK in Zweden. Dat moet zeker lukken. Het bankdrukken gaan we oefenen en bij het onderdeel deadlift moet 140 kg te halen zijn", aldus de wereldkampioen.

Coach Jinga ontdekte het talent van Ina tijdens een les crossfit. Crossfit is een manier van fitness waarbij gewichtheffen, atletiek en gymnastiek gecombineerd wordt in één trainingsvorm. "Ik blijf gewoon doorgaan met crossfit en ga hard trainen voor mijn volgende persoonlijke record." En volgens Ina "kan dat volgend jaar zomaar eens gebeuren". EenVandaag volgde Ina en haar coach naar aanloop van het WK in Canada.

KIJK&LEES OOK

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.