Met de genen van haar vader, die beroepsmilitair was, kan Ina met een klein beetje puffen en steunen twee keer haar gewicht tillen vanuit haar knieën. Powervrouw Ina, bijna 71, is namelijk Nederlands kampioen powerliften in haar klasse en is de enige in Nederland van haar leeftijd die dit doet. Met het motto van haar vader in haar in haar achterhoofd - "als je moe wordt begint het pas" - vertegenwoordigt Ina in juni Nederland tijdens de wereldkampioenschappen in Calgary, Canada.

Ina werkte als docent aan de Hogeschool van Amsterdam, maar is nu met pensioen. Ina wist niets van powerliften toen zij de sportschool voor het eerst bezocht. Na haar pensioen wilde ze eigenlijk doorgaan met wat ze al heel lang deed: hardlopen, een paar keer per week. Met dat hardlopen ging ze ook door toen haar zoon kanker kreeg. "Hij is op zijn achtste ziek geworden en op zijn vijfentwintigste overleden. Dat is tien jaar geleden.  En in die tussentijd heb ik altijd gerend. Ook als ik naar het ziekenhuis moest ging ik eerst een uurtje rennen. Als ik dan toch de hele dag in dat ziekenhuis moet zitten, kan ik ook een uurtje rennen. Ik was sowieso alleen, ik was weduwe, mijn man was al overleden. Het was stoom afblazen." Maar door het lopen had ze last van haar knieën gekregen. Ze meldde zich aan bij een sportschool in Amsterdam Oost. En daar liep ze iemand tegen het lijf die heel belangrijk werd voor haar.

‘Ik ken niemand die zo oud en tegelijk zo sterk is’

IJzeren discipline 

Jinga Gosschalk is personal coach en voormalig basketbalprofessional. Zij neemt Ina onder haar hoede en gaat haar al snel lessen geven in een tak van sport die Ina niet kent: crossfit, een combinatie van gewichtheffen, fitness en gymnastiek. "Al snel viel op hoe positief en gedisciplineerd Ina was", zegt Jinga. “In het begin kon ze niet zoveel, maar haar wilskracht viel op, ze is intens." Jinga ziet gaandeweg dat Ina’s talent bij het powerliften ligt. Zoals Ina zelf zegt: “Ik bleek loeisterk." Jinga: “Ik zag gelijk dat ik een ruwe diamant in handen had, die ik mocht gaan slijpen. Ik ken niemand die zo oud en tegelijk zo sterk is.” 

info
clock 18-05-2018 11:15

Bij Powerlifting is het de bedoeling om een maximaal gewicht met de correcte uitvoering in één keer te verplaatsen. Het is een van de meest beoefende krachtsporten. De sport kenmerkt zich door het individuele karakter en zelfverbetering staat centraal.

Inspiratie voor anderen

In februari deed Ina mee met het Nederlands kampioenschap in Rotterdam. Ze werd kampioen in haar categorie master 4, de 70+ categorie. Daarom besloot de Powerlift Bond haar uit te zenden naar het WK in Calgary. Hier strijdt zij tegen powerlifters van haar eigen leeftijd en zelfs ouder, want er zijn elders in de wereld nog oudere powerlifters te vinden.

Ina wil een voorbeeld en een inspiratie zijn voor ouderen. “In mijn omgeving zie ik veel leeftijdsgenoten met ernstige klachten. Ik ben het bewijs dat je met discipline en doorzettingsvermogen veel kan bereiken en misschien daardoor die klachten kan vermijden.” Wel geeft ze toe dat ze talent heeft en zelden blessures heeft. “Ik heb een goed lijf en herstel snel en ik heb een ijzeren discipline.”

Ina heeft haar eigen Instagrampagina en haar ontwikkelingen kun je daar volgen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.