In Katwijk vrezen ze voor een nieuw Project X. Het meisje dat 'iedereen' uitnodigde voor haar zestiende verjaardag moet nu onderduiken.

Een 15-jarig meisje uit Katwijk in Noord-Brabant verstuurde uitnodigingen voor haar verjaardag via Snapchat: 'Vrijdag feestje bij mij. Iedereen mag komen.' Deze uitnodiging was de aanleiding voor een openbaar evenement op Facebook: Project X Katwijk.

Project X Haren wereldnieuws

In 2012 werd Project X in Haren wereldnieuws. Een meisje uit het Groningse Haren maakte voor haar zestiende verjaardag een Facebook evenement aan en zette dit per ongeluk op openbaar. Duizenden mensen van over de hele wereld kwamen op het feest af.

Dit dreigt nu ook te gebeuren in Katwijk. Duizenden mensen meldden zich aan voor het evenement, dat nu offline is gehaald. Er werd al gesproken over nieuwe rellen in Katwijk. Het meisje en haar familie zitten inmiddels ondergedoken.

'Geen verstand van sociale media'

In Haren liep het in 2012 totaal uit de hand. RTV-Noord journalist Goos de Boer deed onderzoek naar Project X in Haren. "De autoriteiten hadden het feest destijds volledig onderschat. Ze hadden geen verstand van sociale media en daar leefde het feest onder jongeren juist enorm. Ze waren er niet op voorbereid dat het feest zo groot kon worden."

Ook de commissie Cohen oordeelde hard over het optreden van de burgemeester en politie. Goos de Boer verwacht daarom dat het nu niet zo uit de hand zal lopen als in Haren. "De autoriteiten hebben hier wel van geleerd. Als dat je in het jaar 2018 nog een keer overkomt, dan gaat er echt iets mis."

Het ging niet alleen mis in Haren. In het Amerikaanse Houston viel zelfs een dode tijdens een Project X feest. In Duitsland en Frankrijk zorgden de Project X feesten voor tienduizenden euro's schade.

'Er is geen feest in Katwijk'

Burgemeester Hillenaar van de gemeente Cuijk reageerde vandaag op de ophef. In een reactie schrijft hij: er is geen feest in Katwijk en er komt geen feest in Katwijk. Mensen zullen tegengehouden worden als ze voor het feest naar Katwijk komen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.